2018. május 23., szerda
Dezső

Sport

20 évet is kaphatnak a FIFA vezetők

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korrupciós botrányában érintett futballfunkcionáriusok akár 20 éves börtönbüntetést is kaphatnak. Ez a legmagasabb büntetési tétel a szervezett bűnözés kapcsán. – jelentette ki szerdai, New York-i sajtótájékoztatóján az igazságügyi tárcát irányító Loretta Lynch amerikai főügyész.

Hozzátette: a következő lépés a gyanúsítottak kiadatása és Egyesült Államokba szállítása. Szerdán Zürichben, a csütörtök-pénteki tisztújító kongresszusra érkezett FIFA-tagok szállodájából hét tisztviselőt vittek el, köztük van két alelnök, Jeffrey Webb, az észak- és közép-amerikai országok szövetségeit tömörítő CONCACAF 50 éves, kajmán-szigeteki vezetője és a 83 esztendős, uruguayi Eugenio Figueredo. A letartóztatásokat eredményező amerikai vádiratban kilenc magas rangú FIFA-illetékest és öt sportmarketing vezetőt vádolnak korrupcióval.


A hét letartóztatott közül hat megtagadta, hogy az Egyesült Államokba szállítsák, egy viszont aláírta az erre vonatkozó papírt, őt így azonnal átszállíthatják. A hatóságoknak most negyven napjuk van arra, hogy hivatalosan kérjék a kiadatást, de szakértők szerint erre sokkal hamarabb sor kerül, a svájciak pedig gyorsan reagálnak majd a kérelemre.

A 47 pontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül. “Az egész világon korrumpálták a futballt, hogy ők meggazdagodjanak” – mondta a vádlottakról Loretta Lynch. – “Újra és újra megtették. Évről évre, tornáról tornára.”


Elmondása szerint az egyik vádlott az évek alatt közel tízmillió dollárral gazdagodott. Arra a kérdésre, hogy Joseph Blatter FIFA-elnök a nyomozók látókörében van-e, Lynch nem válaszolt.

Azt mondta: többek között a 2010-es, dél-afrikai világbajnokság és a 2016-os Copa America kapcsán is óriási kenőpénzek vándoroltak egyik zsebből a másikba – a kontinenstornát jövőre az Egyesült Államokban rendezik, története során először Dél-Amerikán kívül. A 2018-as oroszországi és a 2022-es katari vb kapcsán az amerikai hatóságok nem vizsgálódnak, Lynch ugyanakkor úgy fogalmazott: a FIFA-nak “mélyen magába kell néznie”.

A New York-i ügyész, Kelly Currie kijelentette: a szerdai letartóztatások csak a kezdetet jelentik, ugyanis még több országban folyik a nyomozás. “A korrupciónak ez a formája és a megvesztegetés a nemzetközi futballban két évtizede zajlik” – mondta Currie, hozzátéve, hogy minden vádlott megkárosította az amerikai kincstárat és megszegte az Egyesült Államok törvényeit. “Ami mindannyiukban közös, az a mohóság” – fogalmazott az ügyész.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Sastin Marianna játszószőnyeg mellett edz

  Sastin Marianna játszószőnyeg mellett edz

  Sastin Marianna kisfia társaságában készül a budapesti birkózó-világbajnokságra. A Vasas kiválósága egy év után tért vissza a birkózószőnyegre, és mindössze három és fél hónappal fia, Olivér születése után magyar bajnoki címet szerzett a 62 kilósok között.

 • Maffiózókkal barátkozott a világbajnok kapus

  Maffiózókkal barátkozott a világbajnok kapus

  Maffiózóknak tett szívességeket három futballista. Az Olasz Labdarúgó-szövetség nyomozati adatokra hivatkozva azt közölte, hogy a világbajnok Pepe Reina, Paolo Cannavaro és Salvatore Aronica kapcsolatban állt a nápolyi bűnszervezet, a camorra néhány tagjával.

 • Pogba Mekkába zarándokolt

  Pogba Mekkába zarándokolt

  Mekkába zarándokolt Paul Pogba. A világ legdrágább futballistája tavaly már járt a muszlimok szent helyén, és Allahnak is megköszönte, hogy a Manchester Unitedben játszhat.

 • Keszthelyi Vivien esélyesként érkezik a Hungaroringre

  Keszthelyi Vivien esélyesként érkezik a Hungaroringre

  Újabb sikeres hétvégén van túl Keszthelyi Vivien, aki egyedüli magyarként, s egyben a világ legfiatalabb GT-kategóriás női autóversenyzőjeként ezúttal a németországi Lausitzringen gyarapította értékes pontjait két, a beállítási nehézségek miatt erőn felül megszerzett negyedik helyezésével.