2017. december 12., kedd
Gabriella

Külföld Aktuális

A dzsihadisták betörtek Palmürába

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet harcosai betörtek az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori szíriai romváros, Palmüra területére.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns ellenzéki szervezet arról számolt be, hogy a dzsihadisták az ókori romváros egyharmadát ellenőrzésük alá vonták.


A szíriai örökségvédelmi hivatal vezetője ugyanakkor azt állította, hogy bár a fegyveresek egy kis csoportja betört a romváros területére, nem vonták uralmuk alá a területet. Mámun Abdulkarim a Reuters brit hírügynökségnek telefonon arról is beszámolt, hogy Palmürából több száz értékes szobrot biztonságos helyre szállítottak, nehogy az Iszlám Állam martalékává váljanak.

A szíriai tisztségviselő azzal a kéréssel fordult az ország hadseregéhez, a fegyveres ellenzékhez és a nemzetközi közösséghez eegyaránt, hogy védjék meg a 2000 éves pazar római oszlopsorairól híres világörökségi helyszínt a szélsőségesektől.


“Féltjük a múzeumot és a nagy építményeket, amelyeket nem tudunk elvinni (Palmürából). Ez az egész világ csatája” – közölte Abdulkarim. Az IÁ múlt héten vette ostrom alá a Szíria középső területén fekvő Tadmur városát, a hét végén pedig a térségben két fontos földgázmezőt is elfoglalt.

A mintegy 50 ezer lakosú Tadmurtól fél kilométerre délnyugatra elterülő, romjaiban is impozáns látványt nyújtó Palmüra az ókori Szíria fontos városa volt. A mediterrán térség és az ókori Kelet közötti kereskedelem központjaként szolgált, a karavánok hosszú évszázadokon keresztül ott haladtak át.

Az Iszlám Állam szervezet a közelmúltban több olyan videofelvételt is közzétett az interneten, amelyen harcosai történelmi emlékhelyeket dúlnak szét. Az iraki Moszul, Nimrúd és Hatra városokban az UNESCO világörökségi listáján is szereplő műemlékeket pusztítottak el, a szintén iraki Horszábád körzetében pedig asszír építészeti maradványokat semmisítettek meg. Emiatt sokan attól tartanak, hogy Palmürában is súlyos rombolást végezne az IÁ.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor gratulált az új lengyel miniszterelnöknek

    Orbán Viktor gratulált az új lengyel miniszterelnöknek

    Magyarország és Lengyelország évezredes, közös felelősséget visel Európa békéjéért, szabadságáért és boldogulásáért – írta Orbán Viktor miniszterelnök Mateusz Morawiecki új lengyel kormányfőhöz címzett gratuláló levelében, melyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője bocsátott az MTI rendelkezésére.

  • Kibertámadások sorozata okozhatta a hamis bombariadókat

    Kibertámadások sorozata okozhatta a hamis bombariadókat

    Oroszország elleni kibertámadásnak minősítette a bombariadóval fenyegető hamis figyelmeztetések hullámát kedden Igor Zubov orosz belügyminiszter-helyettes, aki Szíriát nevezte a legtöbb telefonhívás kiindulópontjának.