EUR: 319,23 Ft
CHF: 274,79 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Külföld Aktuális

A dzsihadisták betörtek Palmürába

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet harcosai betörtek az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori szíriai romváros, Palmüra területére.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns ellenzéki szervezet arról számolt be, hogy a dzsihadisták az ókori romváros egyharmadát ellenőrzésük alá vonták.


A szíriai örökségvédelmi hivatal vezetője ugyanakkor azt állította, hogy bár a fegyveresek egy kis csoportja betört a romváros területére, nem vonták uralmuk alá a területet. Mámun Abdulkarim a Reuters brit hírügynökségnek telefonon arról is beszámolt, hogy Palmürából több száz értékes szobrot biztonságos helyre szállítottak, nehogy az Iszlám Állam martalékává váljanak.

A szíriai tisztségviselő azzal a kéréssel fordult az ország hadseregéhez, a fegyveres ellenzékhez és a nemzetközi közösséghez eegyaránt, hogy védjék meg a 2000 éves pazar római oszlopsorairól híres világörökségi helyszínt a szélsőségesektől.


“Féltjük a múzeumot és a nagy építményeket, amelyeket nem tudunk elvinni (Palmürából). Ez az egész világ csatája” – közölte Abdulkarim. Az IÁ múlt héten vette ostrom alá a Szíria középső területén fekvő Tadmur városát, a hét végén pedig a térségben két fontos földgázmezőt is elfoglalt.

A mintegy 50 ezer lakosú Tadmurtól fél kilométerre délnyugatra elterülő, romjaiban is impozáns látványt nyújtó Palmüra az ókori Szíria fontos városa volt. A mediterrán térség és az ókori Kelet közötti kereskedelem központjaként szolgált, a karavánok hosszú évszázadokon keresztül ott haladtak át.

Az Iszlám Állam szervezet a közelmúltban több olyan videofelvételt is közzétett az interneten, amelyen harcosai történelmi emlékhelyeket dúlnak szét. Az iraki Moszul, Nimrúd és Hatra városokban az UNESCO világörökségi listáján is szereplő műemlékeket pusztítottak el, a szintén iraki Horszábád körzetében pedig asszír építészeti maradványokat semmisítettek meg. Emiatt sokan attól tartanak, hogy Palmürában is súlyos rombolást végezne az IÁ.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ilyen lesz az új ötvenes

  Ilyen lesz az új ötvenes

  A Magyar Nemzeti Bank mától új 50 forintos forgalmi érme-emlékváltozatot bocsát ki a Családok éve tiszteletére. Az új 50 forintosok között lesz 10 ezer forint névértékű ezüst, valamint 2 ezer forint névértékű színesfém emlékérme is.

 • Steve Bannon: Orbán hasonlít Trumpra

  Steve Bannon: Orbán hasonlít Trumpra

  Több párhuzamot vont Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök között Steve Bannon, utóbbi korábbi kampánystratégája, aki a Várkert Bazárban tartott előadást a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Századvég Alapítvány szervezte Európa Jövője konferencia első napján, szerdán.

 • Feje tetejére fordították a pizzát

  Feje tetejére fordították a pizzát

  Elsőként Magyarországon a Pizza i55 kínálja Chicago specialitását, a “deep dish” vagyis mélytányéros pizzát. A bár testvérpár-tulajdonosai számítanak rá, hogy a hagyományos pizza kedvelői majd kígyót-békát kiabálnak rájuk, de hisznek benne, hogy a fordítva rétegzett “pizzapite” beveszi majd a gasztronómiai szempontból befogadó Budapestet.

 • Repüléssel ünnepel a lottómilliomos

  Repüléssel ünnepel a lottómilliomos

  Életében először ül repülőre a magyar lottómilliomos. Habár Andraschek László 2013-ban 636 milliót nyert a Skandináv lottón még soha nem ült utazott repülőn, de hatvanadik születésnapján egy Kanadába szóló jeggyel lepi meg felesége Anikó.