EUR: 318,23 Ft
CHF: 271,02 Ft
2018. május 21., hétfő
Konstantin

Extra

Akcióterv a legritkább főemlősért

Új akcióterv készült a világ legritkább főemlősének megmentésére – derült ki a hajnani gibbon védelmében létrejött több mint száztagú nemzetközi csoport jelentéséből.

A tudósokból, döntéshozókból és helyi közösségek képviselőiből álló csoportot a Londoni Zoológia Társaság (ZSL) karitatív szervezet vezeti – számolt be róla a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál.


Frissen megjelent tanulmányuk a hajnani gibbon (Nomascus hainanus) megmentésének kulcslépéseit vázolja fel. A dél-kínai Hajnan sziget 20 négyzetkilométerén élő, csupán 25 egyedet számláló faj a leginkább veszélyeztetettek közé tartozik.

A hajnani gibbonok utolsó élő populációja mindössze három csoportból áll. Elszigeteltségük és egyedszámuk kicsinysége miatt kihalásuk veszélye igen nagy, ez lehet az első majomfaj, amelyet az emberi tevékenység pusztít ki.


A hajnani gibbonok jövőjének biztosítása az egyik legfőbb globális prioritás az emlősök fajfenntartásában, a megfelelő lépéseket még nem késő megtenni – vélte Samuel Turvey, a ZSL kutatója, a csapat egyik vezetője, aki reméli, hogy a jövőben a gibbonra az állatvédelem sikertörténeteként hivatkoznak majd.

Megóvásuk negyven alapvető lépése közé tartozik többek között a megmaradt egyedek megfigyelésének javítása, életterük növelése azzal, hogy az őserdőfoltok között fás hidakat hoznak létre, valamint az élőhelyüket érintő emberi tevékenység csökkentése.

Az 1950-es években még több mint kétezer hajnani gibbon élt. A vadászat, az erdőirtás és a gumiültetvények megtizedelték a számukat, az 1980-as évekre mintegy harmincan maradtak. Bár a kínai törvények ma már őket is, élőhelyüket is védik, az ember továbbra is veszélyt jelenhet, és az őserdő feldaraboltsága gátat szabhat a populáció növekedésének. Egy tájfun vagy járvány szintén kiirthatja a kis közösséget.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek