EUR: 318,19 Ft
CHF: 271,07 Ft
2018. május 20., vasárnap
Bernát, Felícia

Aktuális

Árpa: Rendbe jött a magyar film renoméja

Kifejezetten kellemes nemzetközi figyelem közepette érkezett Árpa Attila a Cannes-i Filmfesztiválra. Az Argo 2 rendezője három filmötletét vitte magával a mustrára, melyekre élénk érdeklődést mutattak a producerek. Hasonló mondható el a Saul fiáról, melyről Árpa csak pozitív reakciókat hallott a külföldi filmes szakemberektől és úgy érzi, hogy Nemes Jeles László filmjével új fejezet kezdődött a hazai filmiparban.

Árpa Attilának partizni is volt ideje Cannesban.

Árpa Attilának partizni is volt ideje Cannesban.

– Sokáig jó híre volt a nemzetközi piacon a magyar filmeknek. Utána volt egy leszállóága és egy darabig nem lehetett jót hallani rólunk. Az utóbbi 2-3 évben lendült be újra az ipar, többek között a Magyar Nemzeti Filmalapnak köszönhetően – mondta a Lokálnak Árpa Attila. – Működése óta olyan filmekkel képviseltettük magunkat a világ filmfesztiváljain, mint a Nagy Füzet, Fehér Isten vagy most a Saul fia. Összességében elmondható, hogy rendbe jött a magyar film renoméja – tette hozzá.


A zsűri nagydíját elnyerő alkotást azonnal felkarolta a Sony Pictures Classic és nagy valószínűséggel az Oscar szezon környékén mutatják be az alkotást az Egyesült Államokban. A filmtörténet során magyar film még nem alkotott kiemelkedő bevételi eredményt, de Árpa szerint a forgalmazóknak nem is feltétlenül ez a célja ezekkel a fesztiválfilmekkel.

Ingrid Bergman képe alatt pózol Árpa

Ingrid Bergman képe alatt pózolt Árpa

– Nem feltétlenül lehet általánosítani, mivel minden forgalmazónak megvan a célja az adott filmmel. A Saul most egy különleges „hungarikum” szerepét tölti be a nemzetközi sajtóban, de egy magyar filmnek így sem egyszerű a nemzetközi piacon. A színészeinkre nem kíváncsiak olyan szinten, mint egy nemzetközi filmsztárra, továbbá a magyar nyelv átültetése angolra sem tesz túl jót egy-egy alkotásnak – vélekedett Árpa.


Kapcsolódó Cikkek