2017. december 11., hétfő
Árpád, Árpádina

Belföld

Az OTP ismét Szerbiát választja

Újra Szerbiában vásárol be az OTP – értesült a Lokál szerb piaci forrásokból. Információink szerint a magyar bank a Findomestic banka pénzintézetben tervez többségi tulajdont szerezni, az akvizíciót pedig heteken belül hivatalosan is bejelenthetik. A Findomestic 2006 óta működik Szerbiában, 2011 óta pedig a világ egyik legnagyobb bankcsoportja, a BNP Paribas Group irányítása alá tartozik. A szerb bankhálózat egyébként mintegy húsz fiókkal bír, 138 millió euróra taksált vagyonával pedig déli szomszédaink 22. legnagyobb bankjának számít. Vagyis a tranzakcióval inkább egy kisebb halat foghat most az OTP.

Magyarország legnagyobb hitelintézete nem először mozdul rá a szerbiai bankpiacra: néhány nappal 2005 karácsonya előtt például a Niska banka 89,39 százalékos részvénycsomagját zsebelte be, amiért akkor valamivel több mint 14 millió eurót fizetett. A Niska az ügylet idején 0,7 százalékos részesedéssel bírt.


Az OTP vezér, Csányi Sándor még az áprilisi közgyűlésen jelentette be, hogy az egyik országban készen állnak egy kisebb felvásárlásra. Erről akkor nem árult el többet, de később egy interjúban kifejtette, hogy azokban az országokban tudnak érvényesülni, ahol már bírnak érdekeltségekkel. A találgatások korábban Bulgáriáról, Romániáról és Horvátországról szóltak, a Lokál tudomása szerint végül Szerbia lehet a befutó.

Kapcsolódó Cikkek

 • Lenyúlta a taxis a 380 éves hegedűt

  Lenyúlta a taxis a 380 éves hegedűt

  Egy norvég férfi tett feljelentést, miután egy budapesti taxis meglépett a több száz éves hegedűjével. A zenész az egyenruhásoknak elmondta, hogy szó sincs arról, hogy otthagyta volna az értékes hangszert, ugyanis arra kérte a sofőrt, hogy várja meg, míg elintéz valamit.

 • 30 százalékkal nőhetnek a bérek

  30 százalékkal nőhetnek a bérek

  Vajon mi lehet a jelenlegi magyar gazdaságpolitika sikerének kulcsa? Miben működik másként az Orbán-kormány, mint elődei. György László: Egyensúlyteremtés – A gazdaságpolitika missziója című legújabb kötete ezekre az érdekes kérdésekre is választ ad.

 • Soros kottájából játszik az LMP

  Soros kottájából játszik az LMP

  A Lehet Más a Politika a korábbinál sokkal vehemensebben, agresszívabban támadja a Fidesz-kormányt, miközben Soros György bevándorláspárti tőzsdespekuláns hazai tevékenységének kommentálásától tartózkodnak – írja az origo.