2018. május 27., vasárnap
Hella

Belföld

Az OTP ismét Szerbiát választja

Újra Szerbiában vásárol be az OTP – értesült a Lokál szerb piaci forrásokból. Információink szerint a magyar bank a Findomestic banka pénzintézetben tervez többségi tulajdont szerezni, az akvizíciót pedig heteken belül hivatalosan is bejelenthetik. A Findomestic 2006 óta működik Szerbiában, 2011 óta pedig a világ egyik legnagyobb bankcsoportja, a BNP Paribas Group irányítása alá tartozik. A szerb bankhálózat egyébként mintegy húsz fiókkal bír, 138 millió euróra taksált vagyonával pedig déli szomszédaink 22. legnagyobb bankjának számít. Vagyis a tranzakcióval inkább egy kisebb halat foghat most az OTP.

Magyarország legnagyobb hitelintézete nem először mozdul rá a szerbiai bankpiacra: néhány nappal 2005 karácsonya előtt például a Niska banka 89,39 százalékos részvénycsomagját zsebelte be, amiért akkor valamivel több mint 14 millió eurót fizetett. A Niska az ügylet idején 0,7 százalékos részesedéssel bírt.


Az OTP vezér, Csányi Sándor még az áprilisi közgyűlésen jelentette be, hogy az egyik országban készen állnak egy kisebb felvásárlásra. Erről akkor nem árult el többet, de később egy interjúban kifejtette, hogy azokban az országokban tudnak érvényesülni, ahol már bírnak érdekeltségekkel. A találgatások korábban Bulgáriáról, Romániáról és Horvátországról szóltak, a Lokál tudomása szerint végül Szerbia lehet a befutó.

Kapcsolódó Cikkek

  • A családok kiemelt helyet kapnak a következő négy évben

    A családok kiemelt helyet kapnak a következő négy évben

    A családok kiemelt helyet kapnak a következő időszak nemzetpolitikájában, a negatív demográfiai folyamatokat meg kell fordítani – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár telefonon az MTI-nek szombaton Szarajevóból, ahol a Kommunikációs hídépítés a volt Jugoszlávia országainak magyar közösségei között című konferencián szólalt fel.