2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Aktuális

Cannes a filmesek olimpiája

Már a szkript elolvasákor tudták, hogy a Saul fia rendkívüli alkotás lehet. Később a forgatásokon is az érződött, hogy a Nemes-Jeles csapata mindenre elszánt. Ami Cannes-ban történt, arra mégsem számított senki, a világsiker pedig a hazai filmipart is motiválhatja.

A Cannes-ban történtek minden magyar várakozást túlszárnyaltak – nyilatkozta a Lokálnak a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) vezérigazgatója. Havas Ágnes szerint az, hogy a Saul fia elsőfilmes alkotásként rögtön a versenyprogramba került, már önmagában komoly elismerés. Ebben a kategóriában ugyanis több mint 1800 filmet indítottak, ezt szűkítették le végül a legjobb 19-re. Titkon reménykedtünk az Arany Kamera-díjban, de a zsűri Nagydíjára nem is mertünk gondolni – mondta.


Nemes-Jeles László forgatókönyvén rögtön látszott, hogy egyedülálló darab, az MNF öt fős filmszakmai döntőbizottság nem véletlenül támogatta egyöntetűen a film elkészítését. A filmalap összesen 321 millió forinttal – ezzel a teljes költségvetést ők állták – finanszírozta a produkciót, amely azért is tűnhetett rizikósnak, mert korábban több nemzetközi szervezet is alkalmatlannak találta a forgatókönyvet megvalósításra.

Havas Ágnes - Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgató

Havas: első osztályú forgatókönyvek vannak még a Filmalap asztalán

Lapunk kérdésére, miszerint visszahozhatja-e a film a bekerülési költségeket, Havas úgy reagált, hogy a tapasztalatok nagy általánosságban azt mutatják, valószínűtlen a befektetett pénz megtérülése. A Saul fia azonban ezen a téren is újat produkálhat. Kár volna jósolgatni, de az mindenesetre előremutató, hogy már a mozikban való vetítések előtt részesedett az MNF a film jogainak értékesítéséből – mutatott rá. A bevételeknél azonban fontosabb lehet az a motiváció, amelyet Nemes-Jeles alkotása gyakorol majd a magyar filmesekre.


A vezérigazgató a cannes-i élményeiről is mesélt a Lokálnak. Úgy fogalmazott, az esemény nem csupán egy fesztivál, hanem a filmesek olimpiája. Azt is mondta, hogy felfoghatatlan volt látni, ahogy a nemzetközi filmszakma legnagyobbjaitól, az újságárusig egytől-egyig a Saul fiáról beszélnek. Hogy mit hozhat a magyar filmiparnak a siker, arról még korai volna beszélni, de Havas úgy látja, valami megmozdult idehaza. A záróünnepélyen odalépett hozzam John C. Reilly, a Magnólia és a New York bandái sztárja és megjegyezte: nagyszerű éve lesz idén a magyar filmeknek – emlékezett vissza. Remélem, hogy beigazolódik, az mindenesetre tény, hogy első osztályú forgatókönyvek feküdnek még az MNF asztalán – tette hozzá Havas Ágnes.

Kapcsolódó Cikkek