EUR: 319,65 Ft
CHF: 277,06 Ft
2018. május 26., szombat
Evelin, Fülöp

Életmód

Delfintenyésztésbe kezdhet a delfinmészáros japán város

Egy delfintenyésztelep létrehozását fontolgatja a nagy delfinmészárlásairól híressé vált nyugat-japán Taidzsi, miután a szigetország állatkertjei és akváriumai bejelentették, hogy nem vásárolnak többé vadon elfogott példányokat a várostól, amely ugyanakkor a jövőben is folytatni akarja a vadászatot.

A japán intézmények döntését megelőzően az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége kizárással fenyegette meg Japánt, amennyiben az nem hagy fel a Taidzsiból származó delfinek vásárlásával. A kizárás azt jelentené, hogy a kelet-ázsiai országnak le kellene mondania az olyan tengeren túlról származó állatkerti állatokról, mint az elefántok és a zsiráfok.
A japán halászati ügynökség adatai szerint 2013-ban 1239 delfint fogtak ki a taidzsi halászok. Az állatok többségét a húsuk miatt ölték le, de 172 példányt élve adtak el, főleg a tengerentúlra, legkevesebb 8200 dolláros (2,3 millió forint) darabáron.


Szangen Kazutaka polgármester szerint a város – amely akkor került világszerte reflektorfénybe, amikor az ottani delfinmészárlást megörökítő, Az öböl című amerikai film 2010-ben elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat -, most egy delfintenyésztelep létrehozását fontolgatja az egyik öbölben, hogy visszanyerje az élő állatokban érdekelt vásárlóit.

“Hisszük, hogy idővel ez lesz a világ elsőszámú ellátója. És hiszem, hogy tíz éven belül a városunknak megváltozik a szerepe ebben az egész ügyben” – fogalmazott a polgármester.

“Meg akarjuk óvni a halászainkat, akik az állam és az önkormányzat felhatalmazásával végzik a munkájukat” – fogalmazott a polgármester, aláhúzva, hogy az élőállatüzlet felvirágoztatása mellett továbbra is folytatni fogják a delfinhalászatot.

Kapcsolódó Cikkek