EUR: 318,72 Ft
CHF: 270,74 Ft
2018. május 20., vasárnap
Bernát, Felícia

Egyéb XI.kerület

“A hobbim a szakmám, ez éltet”

Dr. Ferencz Mária Éva, a Szent Imre Kórház profilvezető szemész főorvosa májusban töltötte be 50. életévét, pedig Budafok és Újbuda szerte csak úgy emlegetik, mint a mosolygós fiatal doktornőt, aki mindenkin segít. A páciensek azt mondják, testileg-lelkileg gyógyít. Miközben a szemük világát óvja, műtét vagy vizsgálat alatt az emberhez is van egy-két jó szava. Szakmai tudását ragyogó személyisége koronázza meg.

Dr. Ferencz Mária

Így látják őt a rendelésen a betegek. A jól ismert fehér köpenyben

– Harmincnak érzem magam – mondja derűsen a főorvosnő. Férjével, dr. Bálint László belgyógyász, gasztroenterológus, üzemorvossal 28 éve házasok. Két gyermekük van. Zsombor fiuk most első éves egyetemista, a Pázmányon tanul jogot. Lányuk a Fazekas Gimnázium elsős diákja.


– Réka kiskora óta szemész akart lenni, most egy ideje mintha letett volna róla, de majd meglátjuk – mesélte Ferencz főorvosnő, és elárulta, ő sebésznek készült, de a gyerekkori doktor bácsi példaképe, aki szemész volt, lebeszélte erről a tervről.

– Azt mondta: fiam, a sebészetben bekapnak a férfiak, a szemészet finom, precíz munka, ez való neked. Így lett.


Ferencz Mária főorvos asszony vezetésével a Szent Imre Kórházban hármas, a legmagasabb fokozatú ellátás működik, aminek köszönhetően a gyermek szemészeti problémákon kívül mindent el tudnak látni. A doktornő hétből hét napot dolgozik, a kórház mellett rendel a Bártfai utcában, műt egynapos sebészeten, és még külföldre is hívják operálni. A fáradtságot mégsem érzik meg rajta a betegek, sem a hajnali viziten, sem a késő este végzett szürkehályog-eltávolítás közben.

– A munkához való hozzáállást a szüleimtől örököltem. Édesapám és édesanyám is pedagógus, akik 45 év tanítás után is csillogó szemmel hozták haza megmutatni nekünk, mit írt egy-egy diákjuk a dolgozatba. Soha nem láttam őket fásultnak, vagy a dolgukba belefáradtaknak.

Az a szerencsém, hogy ha keveset is, de azt nagyon jól alszom. Édesapám szokta mondani: jól alszik, akinek jó a lelkiismerete – teszi hozzá Mária.

Dr. Ferencz Mária családjával

Dr. Ferencz Mária a családjával

– A legjobb dolog a szemműtét, olyankor az ember csak egy dolgot csinál, nem kell másra koncentrálni. A rendelés is jó, de ott összetettebb a munka. A betegek jönnek egymás után, sokfelé kell figyelni. Itt is adódik azonban alkalom, hogy szót váltsunk egymással. Én is nagyon sok energiát kapok tőlük. Szeretem, amit csinálok. A hobbim a szakmám. Ez éltet.

Ötvenedik születésnapja után a főorvosnő azon gondolkodik, az eddigi „hobbija” mellé mással is megpróbálkozik.

– Úgy érzem, kell valami mást is csinálni, talán elkezdek festeni. Soha nem laktam családi házban, de most ide költöztünk a XI. kerületbe, és van egy kis kertem, ahová gyógynövényeket, virágokat fogok ültetni. Nagyon szeretnék egy kutyát is, egy szép nagy német juhászt.

Kapcsolódó Cikkek