2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Budapest III.kerület

Egy hónap maradt az ingyen parkolásból

Nincs csúszás a megvalósításban, vagyis a tervek szerint változatlanul júliustól indulhat a fizetős parkolás belső-Óbudán – adott tájékoztatást a Lokál megkeresésére az Óbudai Parkolás Kft. A cég azt is kiemelte, a rendszer elindítása utáni első hónap mindenképpen tesztüzem lesz, vagyis büntetést nem, csak figyelmeztetést kap, aki elfelejt parkolójegyet venni.

Nem csak ennek az egyhónapos türelmi időnek örülhetnek az óbudaiak, hanem annak az önkormányzati kedvezménycsomagnak is, amely számos esetben teljes, vagy részleges mentességet kínál. A jogosultak köre széles: így fellélegezhetnek például a harmadik kerületi állandó lakcímmel rendelkezők (a kedvezmény mértéke itt 100 százalékos), a várakozási övezeten belül működő vállalkozások (50 százalék), de azok is, akiknek a gyermeke kerületi működtetésű oktatási vagy nevelési intézménybe jár – ez napi kétszer hatvan perc grátisz parkolást jelent a fizetős övezeten belül. A kedvezmények igénylése – eddig 6 ezret dolgoztak fel –  egyébként darabonként 2540 forintba kerül. Előfeltétele, hogy ne legyen az önkormányzat felé fennálló gépjárműadó-tartozása az igénylőnek.


Az óbudai fizetős zónába a Szépvölgyi út – Bécsi út – Bogdáni út – Óbudai rakpart – Budai alsó rakpart által határolt terület esik. Ezen belül egy 4. és egy 5. díjtételű várakozási övezetet állítottak fel. Előbbinél 265 forintba, utóbbinál 175 forintba kerül a parkolás óránként. Ez a tarifa a legalacsonyabb összegű a fővárosban, de az külön jó hír, hogy a harmadik kerület helyeinek 90 százalékát ide sorolták. A parkoló automaták kihelyezése ugyancsak júniustól indul meg ütemezetten.

A díjfizetési idő hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között tart majd, hétvégén, ünnep- és munkaszüneti napokon továbbra is ingyenesen lehet a járműveket letenni.


Kapcsolódó Cikkek