EUR: 319,65 Ft
CHF: 277,06 Ft
2018. május 26., szombat
Evelin, Fülöp

Életmód

Ezért szeretjük a kabalákat

Minden komoly sportegyesületnek van kabala figurája, és valamennyien őrizgetünk gyerekkorunkból egy kopott mackót, vagy plüss figurát, „akit” magunkhoz ölelhetünk, ha kicsúszik a lábunk alól a talaj, vagy megnyugtató biztonságra vágyunk.  A kabalák, amulettek és talizmánok  tökéletes kapaszkodók, bármennyi idős is legyen az ember.

Az indiánok egyszerű kavicsokból, ágacskákból, csontokból készítettek amulettet, ezzel próbálták magukhoz vonzani a jót.  Mivel hitük a természet erejére épül, mitológiájuk alapja, hogy a jó szellem mindenben ott rejtőzik. Aki tehát rátalál a neki megfelelő kavicsra, az magához vonzza a szerencsét is.


Már a vaskori embernek is volt talizmánja: egy lengyel barlangban 9000 éves, talizmánként használt meteoritra bukkantak a régészek. Az 5,3 x 3,5 centiméteres, henger alakú, lyukacsos szerkezetű kőnek valószínűleg isteni erőt tulajdonítottak. Azt tudták, hogy valahonnan az égből esett le hozzájuk, ezért úgy gondolták, hogy csakis különös tulajdonságai lehetnek.

kabala_macik

Az egyik legkedvesebb  kabalafigura a mackó, nem csoda, hogy minden gyerek polcán ül egy plüss maci. A moszkvai olimpia kabalája is mackó volt, de még a második világháború egyik legnagyobb hőse is egy kabala medve. A lengyel 22. hadtest tagja volt Wojtek maci – a neve egyébként lengyelül vidám harcost jelent – , aki végig a németek ellen harcoló katonákkal volt.  A sivatagi összecsapások alatt nem csak a harcokban vett részt, de szórakoztatta is „bajtársait”.


Aileen Orr, aki könyvet írt Wojtekről, így nyilatkozott: – Ez az állat nem csak harcolt, de komfortérzetet is nyújtott a katonák számára, ő képviselte a családot, feleséget, gyerekeket. Olyan figura volt a táborban, aki viszonozta a katonák szeretetét és felidézte az otthon hangulatát– mesélte a mackóról az író.

kabala

A kabala lényege pedig pontosan az, hogy mankót ad az embernek, legyen akár plüssből varrt figura, akár egy apró kavics, örökölt családi ékszer, vagy egy élőlény. A pozitív energiát hordozó tárgyak az otthon biztonságát pótolják a külvilágban. Amikor egy plüss figurára szeretettel nézünk, vagy egy talizmánt dédelgetve pozitív gondolataink támadnak, valójában mi töltjük fel azokat, hogy aztán később, egy rosszabb pillanatunkban, amikor nekünk van szükségünk biztatásra, sikerre, visszanyerjük a korábban befektetett energiát.

Kapcsolódó Cikkek