2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Budapest

Fagyi 2015: Klasszikus ízek, kicsit másképp

A változékony idő ellenére is kígyózó sorokat látni a budapesti fagyizók előtt. A klasszikus ízek mellett az extrém újdonságok is népszerűek a kézműves fagylaltozókban. Pedig – tudta meg a Lokál – aki igazán trendi akar lenni, az idén a klasszikus ízeket választja, egy kis meglepő fűszerezéssel. 

Kép: mielefozoiskola

A tavalyi extrém újítások után – mint például a sós karamella vagy a levendula fagyaltok – idén leginkább gyerekkorunk kedvenc ízeihez nyúltak vissza a fagylaltkészítők, amiket fűszernövényekkel varázsolnak újszerűvé.


– Az olyan alapízek, mint a csokoládé, vanília vagy puncs még mindig igen nagy népszerűségnek örvendenek. A mesterek jellemzően ezeket javították fel olyan fűszerekkel, mint a menta (mentás csoki) vagy a bazsalikom (bazsalikomos citrom) – mesélte Farkas Vilmos cukrászmester.

Farkas vilmos-kapott

Farkas Vilmos egy különleges gyümölcsfagyival

Ha azonban fagyiról van szó, nem csak az ízesítés, a minőség és az ár is fontos kérdés. Érdemes-e kicsit borsosabb áron megvásárolnunk egy-egy gombóc fagylaltot? A kézműves műhelyeket számos esetben azonosítják az irreális árakkal, ugyanis átlagosan 200-250 forint között árulnak egy-egy gombócot. Szakértőnk szerint az ár valóban nem alacsony, viszont a megfelelő alapanyagok, tárolás és a dizájn érdekében igenis ebben az árkategóriában mozog a ’igazi’ fagyi értéke.


fagyi

– Azoknál a fagylalttermékeknél, amiket 200 forint alatt árulnak, felmerül a gyanú, hogy kevertek, vagyis nem igazán tartalmaznak természetes összetevőket – magyarázta a neves budapesti cukrászdát vezető fagylaltkészítő mester, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy az olyan fantázia névvel ellátott fagylaltoknál, mint például a „hupikék törpikék”, felmerülhet a nem megfelelő színezőanyagok használata is, amelyek emésztőrendszeri problémákat válthatnak ki a gyerekeknél.

menta

– Szerencsére a fagyifogyasztók érzékei kifinomultabbak lettek az évek során, és igénylik, hogy a termék tényleg tartalmazza a nevében szereplő összetevőt, megfelelő hőmérsékleten tárolják és látványos kompozícióban kínálják. Mostanában a speciális sokkolóval feltornyozott a divat – árulta el a cukrászmester.

 

Keret: Hogyan ismerjük föl a rossz fagyit?

Kép: mielefozoiskola

Kép: mielefozoiskola

Rossz fagyi:

  • Fogyasztás után az orrunkon leheljük ki az utóízét
  • Szomjúságérzetet kelt

Jó fagyi:

  • Az íze nem túl tolakodó
  • Kellemes hatást kelt a szájban

 

Készíthetünk otthon is finom jeges édességet, fagylaltgép nélkül is. Íme, egy igazán frissítő, könnyen elkészíthető citromfagyi receptje, egyenesen a cukrászmestertől.

Hozzávalók:

  • 10 db tojás fehérje
  • 4 db citrom leve
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 200 ml állati tejszín felverve
  • 300 g cukor

Elkészítés:

A tojásfehérjét, a cukorral és a citrommal folyamatos kevergetés mellett csípősre melegítjük (max 85 C fokosra). Kihűlésig habbá verjük, ezután lazán hozzákeverjük a felvert tejszínhabot. A keveréket tegyük mélyhűtőbe 4-5 órára. Óránként keverjük át.

Kapcsolódó Cikkek