EUR: 319,60 Ft
CHF: 274,53 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Külföld

Indiában másfél ezren haltak meg a hőség miatt

Indiában egyre növekszik a halálos áldozatok száma a két évtizede nem tapasztalt hőséghullám miatt, és megközelítette az 1500 főt – közölték az egészségügyi hatóságok csütörtökön.

Újdelhi, 2015. május 27. Megolvadt útburkolat Újdelhiben 2015. május 27-én. India déli részén néhol közel 50 fokos hõség tombol, Andhra Pradesh államban 850-en, a szomszédos Telangana államban 260-an estek eddig áldozatul az elviselhetetlen hõhullámnak. (MTI/EPA/Harish Tjagi)

Megolvadt útburkolat Újdelhiben (MTI/EPA/Harish Tjagi)

A délkeleti Ándra Prades szövetségi államban a legsúlyosabb a helyzet, ott regisztrálták az áldozatok kétharmadát. A szomszédos Telagana államban a 48 Celsius-fokot is elérte a hőmérséklet, a fővárosban, Újdelhiben pedig 45 Celsius-fokot mértek. A meteorológusok szerint a hőség még 4-5 napig eltart.


A kórházak zsúfolásig megteltek az érintett területeken, de a hozzátartozók gyakran már csak halottakat visznek be. “Negyven éve orvos vagyok, de még soha sem láttam ennyi, már halva érkezett beteget” – mondta a Radzsiv Gandhi egészségügyi intézet egyik orvosa.

Egy kutatóintézet szerint a magas halálozási arány egyik oka az lehet, hogy gyorsan változott meg az időjárás. Márciusban még kellemes idő volt, május közepén azonban beköszöntött a kánikula.

Egyesek hagymát esznek védekezésül, mások árnyékba húzódnak vagy vízbe vetik magukat. Valakinek azonban dolgoznia is kell, kockára kell tenni az életét vagy élelem nélkül maradunk – magyarázta egy földműves Ándra Pradesben. Ugyancsak a családja túlélésével magyarázta a tűző napon való dolgozást egy építőmunkás, aki mintegy 3,1 dollárt (880 forintot) keres naponta Nizámábádban.

A légkondicionálók felfutó fogyasztása áramkimaradásokat okoz még a fővárosban is, ami súlyosbítja a helyzetet.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezért nem lesz csúcstalálkozó!

    Ezért nem lesz csúcstalálkozó!

    A Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető közötti csúcstalálkozó terve azért omlott össze, mert Kína kihátrált mögüle – állította csütörtök este egy televíziós interjúban James Stavridis az Egyesült Államok haditengerészetének nyugalmazott admirálisa.

  • Pénzzel tömött táskákat találtak a volt kormányfő gyerekeinél

    Pénzzel tömött táskákat találtak a volt kormányfő gyerekeinél

    Több mint 28 millió dollár (mintegy 7,3 milliárd forint) értékű készpénzt foglalt le a malajziai rendőrség három Kuala Lumpur-i lakásban, amelyek közül kettőben a korrupcióval vádolt Najib Razak volt miniszterelnök gyerekei laknak – közölték a hatóságok pénteken.