2017. december 18., hétfő
Auguszta

Program IV.kerület

Kutya bajunk ne legyen!

Újpest igazi kutyabarát kerület: valamennyi szabadtéri rendezvényre elvihetjük kedvencünket, akár egy közös futóversenyen is együtt kocoghatunk, és az önkormányzat is nagyon figyel arra, hogy megkönnyítse a kutyások és nem kutyások békés együttélését. Minden évben megszervezik a Nem Nagy Dolog! kampányt, amelynek keretén belül több ezer kutyapiszok-gyűjtő zacskót osztanak szét az ebtulajdonosok közt, és a kutyás szervezetekkel közösen kampányolnak a felelős kutyatartás fontossága mellett. Többek között az ovisok tavaly óta a Kutyulás az oviban programsorozat segítségével tanulhatják meg, hogy a háziállat bizony felelősséggel jár. De vajon a hétköznapokban milyen tapasztalataink vannak kutyaügyben? Ennek jártunk utána.

Ebünk jön velünk, kutyás kerület, kutya, kutyabarát, boldog kutyák, boldog gazdik, szabdtér, természet, kutyaélet, ebbarát

Csak a szabályokat kell betartani és jól megférnek egymás mellett a kutyások és nem kutyások

A Szilas Családi parki futtatóban szabadon szaladgálhatnak a négylábúak. Szakó Éva is ide jár négyéves kutyájával. – Frici nagyon barátságos, szereti a gyerekeket és pontosan tudja, hogy a játszótéren és az utcán ő csakis pórázon közlekedhet.  Persze, vannak olyan gazdik, akik már a parkban elengedik a kutyát. Ez a rendszeresen idejárókra nem jellemző, inkább az esti, gyors sétáltatók választják ezt a módszert. Sajnos volt már rá példa, hogy egy anyuka rajtam kérte számon a kutyagumis homokozót, pedig én mindig összeszedem, amit Frici termel – mesélte lapunknak Éva.


Kerületi kutyafuttatók
Ugró Gyula sor, Bőröndös utca, Tulipánkert, Gyulai tér, Semsey park, Bárdos Artúr utca, Erzsébet utca, Szabadság park, Szilas Családi Park

A játszótéren ott jártunkkor teltház volt, és bár a szülők többségének nincs baja a kutyásokkal, azért volt, aki panaszkodott. – Nem az állatokkal, a gazdákkal van a baj. Azt hiszik, csak a járdán kell felszedni a kutyaürüléket, pedig szerintem a fűben éppolyan fontos, mert hiába védekeznek azzal, hogy ez tulajdonképpen szerves anyag, én nem is a környezetszennyezés miatt aggódom, hanem azért, mert a gyerekem elesik, beletenyerel és akár meg is nyalhatja a kutyapiszkos kezét. Tapasztalatból beszélek, velem ez megtörtént, és bár most már csak nevetek rajta, de akkor nagyon megijedtem, hogy komoly baja lesz a lányomnak – elevenített fel egy történetet a kétgyermekes Bakóné Szilvia.  A parkban egyébként a közterület felügyelők rendszeresen járőröznek, és figyelmeztetik a hanyag kutyásokat. A REX Állatsziget Kutyu-Ló Családi Szabadiskola Egyetemén, május 23-án délelőtt 10:00-kor kutyások és nem kutyások együtt tanulhatják az állattartás írott és íratlan szabályait.

Kapcsolódó Cikkek