2018. május 24., csütörtök
Eszter, Eliza

Egyéb XVIII.kerület

Születni kell a túloldalra?

Lassan közelít. Megáll. Vár. Balra néz. Jobbra. Megismétli. Vár… Bizonytalan léptekkel elindul, rágyorsít és csak akkor nyugszik meg, amikor már átért. Mindennapos izgalom ez azoknak, akik az Üllői úton igyekeznek átjutni az egyik oldalról a másikra. A forgalom óriási, lámpa viszont nincs mindegyik átkelőnél.

zebra, gyalogos,úttest, autó illusztráció 18 ker

Lámpa nincs, a forgalom nagy, az autósok türelmetlenek. Nehéz az átkelés az Üllői úti zebrákon

Egy péntek délutánon kérdeztünk meg embereket, mekkora tortúra átjutni a villamosmegállóba és vissza az Üllői úton a Polgármesteri Hivatal előtt. Itt éppenséggel egymás után közvetlenül három lámpa nélküli gyalogátkelő van. A KRESZ legutóbbi módosítása értelmében az autósnak mindig lassítva kell megközelíteni a zebrát, hogy meg tudja adni az elsőbbséget az zebrán áthaladni szándékozó gyalogosnak. De vajon tényleg így történik-e?


– Nehéz átjutni a lámpa nélküli kereszteződésen– mondta lapunknak Erika, aki, lányával buszra várt. –  Nekünk lenne elsőbbségünk, de nem adják meg.

– Emberfüggő, azért van, aki átenged, de sok autós nem is lassít – vette át szót az ifjabbik Erika. – Jobb a békesség, én inkább megvárom, míg megállnak, mint hogy elüssenek. Néha sokat kell várni.


– Nagy segítség lenne, ha végig lámpa lenne, bár nyilván egy ilyen forgalmas úton ez nagyon lassítaná a közlekedést. De az már nem az én bajom. Gyalogos vagyok, hadd közlekedjek biztonságosan – jelentette ki az édesanya.

zebra, gyalogos,úttest, autó illusztráció 18 ker

Félig ugyan már a zebrán, de legalább megállt az autó

El foglak ütni és eltöröm a csontjaidat

Gabriella az átlaghoz képest is lassabban tud közlekedni. Az idős asszony nemrég elesett, ezért most még nehezebben mozog, mint előtte. Nem volt egyszerű átjutnia az Üllői úton.

– Addig nem merek elindulni, míg nem áll az autó. A lámpa sem teljesen biztonságos. Volt, hogy már nekünk volt zöld, de fiatal srácok akkor is jöttek, és még ki is kiabáltak egy másik hölgynek, hogy el fogják ütni, és eltörik a csontjait – mesélte. – Meg kellene tanítani végre az autósoknak, hogy mikor van nekünk elsőbbségünk!

 

 

 18 ker zebra gyalogos úttest autó illusztráció

Vajon meg tud állni? A fiatal lány aggódva nézte a közelítő furgont

Csak az ötödik autó áll meg

Ákos szinte futva szelte a zebra métereit.

– Nem sietek sehova, csak nem akartam akadályozni a forgalmat. Ritkán állnak meg elsőre az autók, ilyenkor szedem a lábam hálából. Minden nap kétszer itt megyek itt át, általában az ötödik jármű áll meg. A Baross utcánál kellene a legjobban lámpa, ott mindig nagyon sokat kell várni – tette hozzá a fiatalember.

Pár perccel később egy autós ideges dudálására kapják fel a fejüket a gyalogosok.  Az ok prózai, az elől álló fékezett, hogy a zebrán szabályosan áthaladó gyalogos épségben átérjen a túloldalra, a kocsisorban mögötte lévőnek ez nem tetszett.

 

Kérték már a lámpákat

A zebra gondokkal megkerestük az önkormányzatot. Szabó Gábor főépítészi asszisztens elmondta, az önkormányzat idén áprilisban küldte meg a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) milyen közlekedési fejlesztéseket szeretnének a kerületben.

– Ebben három helyen szerepel gyalogátkelőhely jelzőlámpás kialakításának vizsgálata: az Üllői úton a Bajcsy Zsilinszky utcai és Gulner Gyula utcai átkelőhelyen, valamint a Baross utcán a Fiatalság és Kinizsi utca közötti szakaszon. Gyalogátkelőhellyel kapcsolatos igények között szerepel még négy Üllői úti új átkelőhely létesítése a Kosár, a Gyöngyvirág, a Rába és Dávid Ferenc utcánál, valamint egyéb utakon még öt új átkelő – sorolta a szakember, aki azt egyelőre nem tudta megmondani, mikorra válhatnak valóra az elképzelések.

Kapcsolódó Cikkek

  • Képregények a Dürer Kertben

    Képregények a Dürer Kertben

    A Magyar Képregény Szövetség immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét a Dürer Kertben.

  • Ovisok versenyeztek

    Ovisok versenyeztek

    Tizenkilenc óvoda gyermekei versenyeztek egymással a Csokor utcai óvodában. A napokban 23. alkalommal rendezték meg ugyanis az Ovi Kupát, amelyen idén közel 230 gyerkőc vett részt.