EUR: 309,75 Ft
CHF: 285,82 Ft
2016. október 27., csütörtök
Szabina

Külföld

Több száz embert lőttek le amerikai rendőrök

Waco, 2015. május 18.
Egy gépfegyveres rendőr a Twin Peaks étterem előtt a Texas állambeli Wacóban, ahol három rivális amerikai motoros banda tagjai estek egymásnak 2015. május 17-én. Nyolcan a helyszínen, egy kilencedik személy pedig a kórházban halt meg. Az összecsapás 18 sebesültjét szúrt és lőtt sebekkel szállították kórházba. (MTI/AP/John L. Mone)

Amerikai rendőrök 385 embert lőttek le az év eleje óta, vagyis kétszer annyit, mint az év azonos időszakában átlagosan az elmúlt évtizedben – jelentette szombaton a The Washington Post című napilap.

Ezt a számvetést maga a lap készítette amiatt, hogy az amerikai társadalomban vita folyik a rendőrség általi, halálos kimenetelű erőszakos fellépésről, különösen a kisebbséghez tartozókkal szemben. Az illetékes tisztségviselők ráadásul elismerik, hogy a lap listája nem teljes.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyilvántartása szerint az utóbbi évtizedben évente átlagosan 400 embert lőttek le az amerikai rendőrök, de ehhez hozzá kell tenni, hogy a 17 ezer helyi rendőrkapitányságnak nem kötelező jelentenie az ilyen eseteket a szövetségi hatóságoknak.

A The Washington Post összesítése alapján az idén lelőttek fele volt fehér bőrű, másik fele valamely kisebbséghez tartozó. De ha figyelembe vesszük a feketéknek a lakosságon belüli arányát, akkor közülük háromszor annyian haltak meg rendőrgolyótól, mint a fehérek és más bőrszínűek közül együttvéve. A lelőttek több mint 80 százalékánál fegyver volt, leginkább lőfegyver. A fegyvertelen áldozatok kétharmada volt fekete vagy latin-amerikai. Kilencvenkét emberről utólag megállapították, hogy mentálhigiénés beteg volt.

A 385 idei esetből három volt olyan, amelyben eljárást indítottak a halált okozó rendőr ellen, mert feltehetőleg nem tartotta be a szabályzatot.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek