EUR: 318,19 Ft
CHF: 271,07 Ft
2018. május 20., vasárnap
Bernát, Felícia

Tech

Új rekord a nagy hadronütköztetőben

Új rekord született az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN nagy hadronütköztetőjében (LHC), ahol most először 13 Teralektronvolton (TeV) ütköztették a részecskéket.

A CERN csütörtöki tájékoztatása szerint egyelőre csak tesztjelleggel ütköztették ilyen magas energián – az eddig rekord csaknem kétszeresén – a részecskenyalábokat. Az új, még ismeretlen elemi részecskék keresését egyelőre nem kezdték meg.


A csütörtökre virradóra született rekord újabb fontos állomását jelentette a nagy hadronütköztető tesztidőszakának, mielőtt a szerkezetet “teljes gőzzel” újraindítják júniusban, immár kutatási céllal.

A 27 kilométeres kör alakú gyorsító az elmúlt két évben átfogó modernizáláson esett át, amelynek során jelentősen megnövelték a teljesítményét. A tudósok ettől többek közt azt remélik, hogy az ütközések nyomán bizonyítékot találnak a sötét anyag létezésére és információkat szereznek annak összetételéről.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Milliárdokra büntetné a brit kormány a Facebookot is

    Milliárdokra büntetné a brit kormány a Facebookot is

    Több milliárd fontig terjedő pénzbüntetésekkel sújtaná a brit kormány azokat a globális közösségi médiaportálokat, amelyek nem akadályozzák meg illegális – például zaklató, fenyegető, vagy terrorcselekményre buzdító – tartalmak megjelenítését felületeiken.

  • Mark Zuckerberg találkozni fog az Európai Parlament vezetőivel

    Mark Zuckerberg találkozni fog az Európai Parlament vezetőivel

    Mark Zuckerberg, a Facebook vezérigazgatója elfogadta a meghívást és hamarosan találkozni fog az Európai Parlament (EP) több vezetőjével, hogy magyarázatot adjon a cég körül nemrégiben kirobbant botrányra – jelentette be szerdán Antonio Tajani, az uniós képviselőtestület elnöke.