2018. május 28., hétfő
Emil, Csanád

Aktuális

Ujjlenyomatot is tárol majd az e-kártya

Múlt héten nyújtotta be a kormány az elektronikus személyigazolvány (e-kártya) bevezetéséhez szükséges törvénysavaslatot a parlamentnek. A tervezet értelmében 2016 januárjától lehet majd igényelni az új azonosítót, amely egyidejűleg tartalmazná többek között a személyi igazolvány, az adó- és társadalombiztosítási kártya, vagy éppen a diákigazolvány adatait is.

Megmarad ugyanakkor a lakcímkártya és a vezetői engedélyt sem akarják kiváltani az e-kártyával. Legalábbis egyelőre. Erre ugyanis elviekben volna lehetőség – az adatokat rögzitő elemet így alakították ki –, csakhogy ez a lépés bizonyos adminisztratív eljárások felülvizsgálatához kötött, amely folyamat még várat magára.


A Belügyminisztérium (BM) arról tájékoztatta a Lokált, hogy az e-kártya igénylését változatlanul az okmányirodákban lehet jelezni, a procedúra pedig – a kivételektől eltekintve – ötezer forintba fog kerülni. Az mindenesetre megnyugtató hír, hogy az igazolvány mérete nem változik a korábbi személyikhez képest, emiatt tehát nem kell új tárca után nézni.

Az e-kártya több szokatlannak tűnő változást is tartalmaz: így például a tulajdonos ujjlenyomatát is rögzíti. A BM ennek kapcsán azt mondta lapunknak, hogy ennek felvételére (az útlevelekhez hasonlóan) a kérelem benyújtásakor kerül sor. Az is érdekes elképzelés, amely szerint a lapkával egyes tömegközlekedési szolgáltatásokat is igénybe lehetne venni. Erre vonatkozóan a tárca úgy reagált, hogy a mivel a kidolgozás folyamatban van, közelebbi információt nem tudnak szolgáltatni a kérdésben.

Kapcsolódó Cikkek

 • 3000 kilométerre az otthonától találták meg Jake-et

  3000 kilométerre az otthonától találták meg Jake-et

  Több mint 3000 km-erre az otthonától találták meg Jake-et a kutyát. A négylábú egy éve tűnt el otthonról nyomtalanul, hiába keresték gazdái, nem sikerült a nyomára akadni, ennyi idő után már jogosan hitték azt, hogy Jake örökre elveszett.

 • A nap képe: Meseház

  A nap képe: Meseház

  Sokan hallottak már Az idős nő aki egy cipőben él című meséről, azonban a történetből életre kelt vendégházról már sokkal kevesebben.

 • Belviszály sújtja az ellenzéket

  Belviszály sújtja az ellenzéket

  Két évre eltiltotta minden párttisztség viselésétől az LMP fegyelmi tanácsa Hadházy Ákost. Azért indult ellene fegyelmi vizsgálat, mert a párt vezetőtestületeinek tudta nélkül tárgyalt az MSZP-vel.

 • Orbán: A migráció szervezése bűncselekmény

  Orbán: A migráció szervezése bűncselekmény

  Az illegális migráció szervezése nemzetbiztonsági érdekeket sértő bűncselekménynek számít, ezért a magyar államnak kötelessége fellépni, meg kell tiltani, szankcionálni kell ezt a tevékenységet – közölte Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában.