2017. december 18., hétfő
Auguszta

Aktuális

Ujjlenyomatot is tárol majd az e-kártya

Múlt héten nyújtotta be a kormány az elektronikus személyigazolvány (e-kártya) bevezetéséhez szükséges törvénysavaslatot a parlamentnek. A tervezet értelmében 2016 januárjától lehet majd igényelni az új azonosítót, amely egyidejűleg tartalmazná többek között a személyi igazolvány, az adó- és társadalombiztosítási kártya, vagy éppen a diákigazolvány adatait is.

Megmarad ugyanakkor a lakcímkártya és a vezetői engedélyt sem akarják kiváltani az e-kártyával. Legalábbis egyelőre. Erre ugyanis elviekben volna lehetőség – az adatokat rögzitő elemet így alakították ki –, csakhogy ez a lépés bizonyos adminisztratív eljárások felülvizsgálatához kötött, amely folyamat még várat magára.


A Belügyminisztérium (BM) arról tájékoztatta a Lokált, hogy az e-kártya igénylését változatlanul az okmányirodákban lehet jelezni, a procedúra pedig – a kivételektől eltekintve – ötezer forintba fog kerülni. Az mindenesetre megnyugtató hír, hogy az igazolvány mérete nem változik a korábbi személyikhez képest, emiatt tehát nem kell új tárca után nézni.

Az e-kártya több szokatlannak tűnő változást is tartalmaz: így például a tulajdonos ujjlenyomatát is rögzíti. A BM ennek kapcsán azt mondta lapunknak, hogy ennek felvételére (az útlevelekhez hasonlóan) a kérelem benyújtásakor kerül sor. Az is érdekes elképzelés, amely szerint a lapkával egyes tömegközlekedési szolgáltatásokat is igénybe lehetne venni. Erre vonatkozóan a tárca úgy reagált, hogy a mivel a kidolgozás folyamatban van, közelebbi információt nem tudnak szolgáltatni a kérdésben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Budapesti adventi vásár lett Európa egyik legjobbja

  Budapesti adventi vásár lett Európa egyik legjobbja

  A Szent István téri Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű rendezvény negyedik helyezést ért el a kontinens legjobb karácsonyi vásárait megversenyeztető, brüsszeli székhelyű független European Best Destinations utazási portál által szervezett közönségszavazáson.

 • Százmilliós kedvezményt kapott Simicskától a Jobbik

  Százmilliós kedvezményt kapott Simicskától a Jobbik

  Egy nevetségesen alacsony bérleti díjnak megfelelő árért kapott Simicska Lajos cégeitől plakáthelyeket a Jobbik, szinte ajándékba. Miközben a párt a rájuk váró 661 milliós ÁSZ-büntetés ellen szervezett tüntetést, kiderült: nem csupán a bérléskor, hanem a későbbi tulajdonátruházáskor is botrányosan kedvező feltételekhez jutott a Jobbik.

 • Boldog karácsonyt kívánt a magyaroknak Orbán

  Boldog karácsonyt kívánt a magyaroknak Orbán

  – Szeretnék köszönetet mondani azoknak a magyaroknak, akik részt vettek a nemzeti konzultációban, kölcsönadták nekünk, nekem az erejüket, s lehetővé tették, hogy ezen a csúcson sikerüljön visszaverni a támadásokat, amelyekkel Magyarország szuverenitását kis híján megsértették – fogalmazott videóüzenetében Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, az európai uniós csúcstalálkozót követően.