EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Aktuális

Ujjlenyomatot is tárol majd az e-kártya

ms300-2

Múlt héten nyújtotta be a kormány az elektronikus személyigazolvány (e-kártya) bevezetéséhez szükséges törvénysavaslatot a parlamentnek. A tervezet értelmében 2016 januárjától lehet majd igényelni az új azonosítót, amely egyidejűleg tartalmazná többek között a személyi igazolvány, az adó- és társadalombiztosítási kártya, vagy éppen a diákigazolvány adatait is.

Megmarad ugyanakkor a lakcímkártya és a vezetői engedélyt sem akarják kiváltani az e-kártyával. Legalábbis egyelőre. Erre ugyanis elviekben volna lehetőség – az adatokat rögzitő elemet így alakították ki –, csakhogy ez a lépés bizonyos adminisztratív eljárások felülvizsgálatához kötött, amely folyamat még várat magára.

A Belügyminisztérium (BM) arról tájékoztatta a Lokált, hogy az e-kártya igénylését változatlanul az okmányirodákban lehet jelezni, a procedúra pedig – a kivételektől eltekintve – ötezer forintba fog kerülni. Az mindenesetre megnyugtató hír, hogy az igazolvány mérete nem változik a korábbi személyikhez képest, emiatt tehát nem kell új tárca után nézni.

Az e-kártya több szokatlannak tűnő változást is tartalmaz: így például a tulajdonos ujjlenyomatát is rögzíti. A BM ennek kapcsán azt mondta lapunknak, hogy ennek felvételére (az útlevelekhez hasonlóan) a kérelem benyújtásakor kerül sor. Az is érdekes elképzelés, amely szerint a lapkával egyes tömegközlekedési szolgáltatásokat is igénybe lehetne venni. Erre vonatkozóan a tárca úgy reagált, hogy a mivel a kidolgozás folyamatban van, közelebbi információt nem tudnak szolgáltatni a kérdésben.

Kapcsolódó Cikkek