2018. május 25., péntek
Orbán

Egyéb IX.kerület

Zwack Sándor: Ferencváros a második otthonom

Zwack Sándor Heim Pál gyerekkorház sajtáj

Zwack Sándor szereti és támogatja Ferencvárost

A Zwack család 225 éves története szorosan összefügg Budapesttel, az utolsó pár évtized pedig Ferencvárossal. Sokak számára meglepő lehet, de a Zwack birodalmat a testvérével közösen irányító Sándor, a 2012-ben elhunyt Zwack Péter fia a Lokálnak úgy fogalmazott: magyarországi életét nem is tudná elképzelni máshol, mint a Ferencvárosban.

Bár Zwack Sándor Olaszországban nőtt fel, saját megfogalmazása szerint, Ferencváros a második otthona.


– Itt van a cég, az iroda, nagyon sok időt töltök itt. A Mester utcában vásárolok, nagyon jól ismerem a boltokat, a pékségeket, hol, mit lehet kapni. Ez egy borzasztóan gyorsan fejlődő kerület, ahhoz képest, hogy 10 évvel ezelőtt mi volt itt. Ma teljesen más, és nagyon pozitívak a változások – hangsúlyozta lapunknak Sándor, hozzátéve, nagyon örül, hogy a kerület megbecsüli családját.

– Hamarosan édesapámról neveznek el egy közterületet, a jelenlegi Malom-teret. Ennél nagyobb megtiszteltetés nem érhet valakit. A díszpolgári címet pedig még életében megkapta. Ezek számomra is nagyon fontos dolgok, ezért nem is tudnám a magyar életemet elképzelni máshol, csak Ferencvárosban! – jelentette ki a cégvezető, aki tesz is azért, hogy a városrész fejlődjön.


unicum vizes fej reklám

A felejthetetlen vizes fejű pasas. Erről mindenkinek a keserű ital jut az eszébe

-A családomban mindig úgy tartották, ha valaki tud, akkor segítsen – fejtette ki az Unicum-birodalom egyik irányítója a Lokálnak. A nagypapám Zwack János a ferencvárosi kerületi iskolákat támogatta. A dédnagypapám (Lajos) az utcán sétálgatva adott pénzt a vele szembejövő szegényeknek. Én személy szerint azt szeretem támogatni, ami gyerekekhez kötődik. Nyilván a saját gyermekeim miatt is – árulta el Sándor, aki azt vallja, nagyon sok minden az iskolában dől el, ezért mindent meg kell tenni, hogy minél jobb intézményekben és minél színvonalasabb oktatásban részesülhessenek a gyerekek.

– A gyermek egészségügy pedig szintén nagyon fontos – hangsúlyozta a Zwack család jelenlegi feje, és ezt a közelmúltban is bizonyította. Az általa igazgatósági elnökként testvérével, Izabellával közösen vezetett Zwack Unicum Nyrt. 4 millió forintot adományozott a Tűzoltó utcai gyermekklinikának.

Beleshetünk az életükbe

zwack gyár

A Zwack gyár épülete

225 évvel ezelőtt, Dr. Zwack a császári udvar orvosa első alkalommal kínálta Unicummal II. József Habsburg uralkodót, és ezzel útjára indította a világszerte közkedvelt italt. A Zwack család ez alkalomból indított jubileum városi túrájára bárki jelentkezhet (4800 forint a részvételi díj), és megismerheti a család 20. századi történetének egyes helyszíneit, kezdve a Várnegyedtől a városon keresztül, egészen a gyár múzeumáig. A túra során a résztvevők megnézhetik a család Úri utcai lakását, ahol a II. világháború kitörése előtt Zwack Péter nevelkedett és amit fia, Sándor is csak néhány hete látott először. Ezen a helyszínen hangzott el például az első túra során, hogy Zwack Péter igencsak szigorú nevelést kapott, édesapja soha nem várt rá. Ha elkésett valahonnan, gyalogolnia kellett hazáig. Kiskorától egy osztrák nevelőnő követte minden lépését, majd magántanára, Tarján Jenő oktatta, aki átadta neki a Fradi szeretetét is.

Zwack Peter edesapjaval a parkban 1932-ben Zwack Peter  edesanyjaval 1932-ben

A túra során láthatják a résztvevők azt az épületet is, amelyben a nagynéni, Mici lakott, és ahol a család megmenekült a nyilasok elől. Mici néni szépségéről is híres volt akkoriban, még Ady Endrét is levette a lábáról, aki Mylitta verseit írta hozzá. De hogy szerelmük beteljesedett-e, csak a túra során derül ki.

Zwack Micy neni

Kapcsolódó Cikkek