EUR: 308,87 Ft
CHF: 284,91 Ft
2016. október 27., csütörtök
Szabina

Extra

A legsötétebb londoni bűnügyek kiállítása

9868821055_d3a7373b65_o

Első ízben tárják a nagyközönség elé a brit főváros néhány legsötétebb bűnügyének bizonyítékait: az októberben nyíló tárlaton egyebek közt Hasfelmetsző Jackhez, a “savfürdős gyilkoshoz” és az 1963-as nagy vonatrabláshoz kapcsolódó tárgyakat vehetnek szemügyre az érdeklődők a Museum of London-ban.

A tárlaton szereplő mintegy hatszáz tétel egytől-egyig a Scotland Yard Bűnügyi Múzeumából (Crime Museum) származik. Az intézményt 1875-ben hozták létre, oktatási céllal, azóta mindössze a rendőrség munkatársai, valamint különleges vendégek, úgy mint V. György brit király, Harry Houdini illuzionista és a Sherlock Holmes figuráját megalkotó Arthur Conan Doyle nyerhettek bepillantást a gyűjteménybe.

Martin Hewitt, a rendőrség munkatársa szerint semmiképpen sem szeretnének olyasmit, mint a London Dungeon – a város élethűen rekonstruált középkori börtöne – hatósági változata. Mint fogalmazott: “ezekben az ügyekben hús-vér-emberek voltak érintettek”.

A kiállításon a kivégzett foglyok halotti maszkjai, egy befulladt bomba, amelyet ír nacionalisták helyeztek el a Paddington vasútállomáson 1884-ben, és az 1963-as nagy angliai vonatrablás elkövetőinek búvóhelyéről származó pezsgős- és borosüvegek sorakoznak.

A tárlaton szereplő tételek közt található továbbá egy pisztoly, amellyel Viktória brit királynőt próbálták megölni 1840-ben, valamint egy kiégett laptop, amely a glasgow-i repülőtér elleni 2007-es merénylet – robbanószerrel megrakott dzsip hajtott a repülőtér főbejáratába – bizonyítékai közé tartozik.

A látogatók szemügyre vehetik a “savfürdős gyilkosként” elhíresült John Haigh bőrkesztyűit és kötényét. Ő az 1940-es években egy kádnyi kénsavban tüntette el áldozatait – egyikükből mindössze epekövei maradtak meg – és a Hawley Crippen doktor nevéhez fűződő tárgyakat, akit felesége meggyilkolásáért akasztottak fel.

Julia Hoffbrand kurátor szerint egyetlen, a legszörnyűbb londoni bűnügyekről szóló tárlat sem lenne teljes Hasfelmetsző Jack nélkül. A Museum of London kiállítása olyan jegyzeteket vonultat fel, amelyeket a 19. századi sorozatgyilkos elleni hajtóvadászatot vezető nyomozó vetett papírra és amelyekben Aaron Kosminski 23 éves lengyelországi bevándorlót nevezte meg fő gyanúsítottként.
Hasfelmetsző Jack személyazonosságát 126 évvel a szörnyű gyilkosságok után, 2014-ben derítette ki egy amatőr nyomozó, Russel Edwards, az egyik helyszínen talált vállkendőn megőrződött DNS-maradványok alapján.

A Bűnügyi Múzeumnak ugyanakkor nem minden darabja kerülhet a nagyközönség elé. Az a halálos mérget – ricint – tartalmazó apró kapszula például, amelyet 1978-ban esernyőhegyre erősítettek, hogy megöljék vele Georgi Markov bolgár ellenzéki írót a londoni Waterloo-hídon, nem szerepel a tárlaton, mert a rendőrségi nyomozás még mindig nem zárult le.

A londoni rendőrség és a városi tanács illetékesei szerint az október 9-től hat hónapon át látogatható tárlat az előfutára lesz a Scotland Yard állandó, nyilvános múzeumának.

Kapcsolódó Cikkek

 • Erősek, gyönyörűek és igazi túlélők

  Erősek, gyönyörűek és igazi túlélők

  Magyarországon az elmúlt tíz évben egyre nagyobb hangsúlyt kap a mellrák elleni prevenció, külföldön pedig a túlélők és a maszektómián átesettek már nyíltan vállalják betegségüket, és hivatásként élik meg, hogy segítsenek sorstársaiknak.

 • Összefogtak a sztárok a mellrák ellen

  Összefogtak a sztárok a mellrák ellen

  Idén tízéves az Egészség Hídja a Mellrák Ellen Egyesület, amelynek fő célja felhívni a figyelmet a betegség megelőzésére és a szűrővizsgálatok fontosságára.

 • Milliókra büntette a GVH Klapka György üzletházát

  Milliókra büntette a GVH Klapka György üzletházát

  A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szerint a Klapka Üzletház Kft. tiltott gyógyító és az egészségre gyakorolt, megalapozatlan hatásokkal népszerűsítette Arany Só elnevezésű arany kolloidos étkezési sóját, valamint Arany Só Mini Szanatórium elnevezésű inhalátorát, ezért kétmillió forint bírságot szabott ki a cégre.