EUR: 308,69 Ft
CHF: 285,04 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Belföld

A számok nyelvén – Bevándorlás

OrbanBalazsEurópa újra zsizseg. A tagállamok lakóit az unión kívülről érkező bevándorlás kérdése foglalkoztatja, amely egyre inkább egyfajta modern népvándorlásra kezd hasonlítani. Mind több országban vetik fel – különösen azokban, amelyek a bevándorlók végső célországa –, hogy az illegális bevándorlásból eredő biztonsági, civilizációs, gazdasági és kulturális feszültségek komoly problémákat okoznak. Magyarországnak ebben a közös európai problémának a megoldásában – az egyik legjelentősebb tranzitországként – komoly felelőssége és véleményvezér szerepe van. Úgy tűnik, hogy abban szerencsére nagy az európai egység, hogy az uniónak szolidárisnak kell lennie azokkal a menekültekkel, akik hazájukból üldöztetés miatt kénytelenek távozni. Úgy látszik azonban, hogy az is egyre kevésbé vita tárgya többé, hogy azokat, akik nem az üldöztetés, hanem a jobb élet reménye miatt jönnének valamelyik uniós tagállamba, minden eszközzel meg kell próbálni otthon tartani, s az otthoni boldogulásukat kell elősegíteni. A közös európai menekültügy mint szabályrendszer a fenti két világos alapelv közül a másodiknak az érvényesítésében jelenleg bizonyosan nem jeleskedik. A felerősödött európai zsizsegésnek – és ebben egy határozott magyar hangnak – ezt a komoly ellentmondást kellene feloldania.

Orbán Balázs, kutatási igazgató, Századvég Alapítvány

 

„Olyan rendszert akarok látni, amelyben mind a 28 tagállam arányosan vesz részt a menekültek befogadásában. Minden tagállam számára menekültkvótát kell bevezetni.” Werner Faymann osztrák kancellár

„Nem hiszünk abban, hogy a kötelező, uniós szinten megvalósuló kvótarendszer lenne a megoldás.” Teresa May brit belügyminiszter

 

Bevándorlás számokban:

Az Európai Unióba érkező illegális bevándorlók száma közel megháromszorozódott 2013 és 2014 között.

Tavaly 626 ezer menekültkérelmet adtak be az EU-ban, ennek nagyjából 16%-a részesült pozitív elbírálásban.

Magyarország az ötödik legtöbb menekültkérelmet befogadó tagállam Németország, Svédország, Olaszország és Franciaország után.

Az európaiak szerint a EU-ban a bevándorlás a harmadik legfontosabb probléma a munkanélküliség és a gazdasági helyzet után.

Magyarország lakosságának 1,4 %-a bevándorló. Észtországban, Lettországban illetve Svédországban a legmagasabb a bevándorlók aránya a teljes népességhez viszonyítva.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rengeteg pénzzel tartozunk az adóhatóságnak

  Rengeteg pénzzel tartozunk az adóhatóságnak

  Továbbra is sokan tartoznak régóta, nagy összeggel a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV): szeptember végén 2671 magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott egyenként több mint 10 millió forinttal, valamint 2176 szervezet egyenként több mint 100 millió forinttal folyamatosan, 180 napon keresztül az adóhatóságnak – derül ki a NAV honlapján kedden közzétett adatokból.

 • Még hetekig is eltarthat Moszul ostroma

  Még hetekig is eltarthat Moszul ostroma

  Bár az első jelentések szerint gyorsan eleshet az Iszlám Állam (IS) legfőbb bástyájának számító Moszul, az iraki és a kurd csapatok még tegnap is legalább 30 kilométerre a várostól harcoltak.

 • Körözik, mégis könyvet ír a Viszkis társa

  Körözik, mégis könyvet ír a Viszkis társa

  Hamarosan könyve jelenik meg Orbán Gábornak, aki a Viszkis rabló társaként vált ismertté. A férfi perrel fenyegeti Ambrus Attilát, miközben külföldön bujkál a hatóságok elől, ugyanis jogerősen egy év tíz hónap börtönre ítélték.