2017. december 12., kedd
Gabriella

Belföld

A számok nyelvén – Bevándorlás

OrbanBalazsEurópa újra zsizseg. A tagállamok lakóit az unión kívülről érkező bevándorlás kérdése foglalkoztatja, amely egyre inkább egyfajta modern népvándorlásra kezd hasonlítani. Mind több országban vetik fel – különösen azokban, amelyek a bevándorlók végső célországa –, hogy az illegális bevándorlásból eredő biztonsági, civilizációs, gazdasági és kulturális feszültségek komoly problémákat okoznak. Magyarországnak ebben a közös európai problémának a megoldásában – az egyik legjelentősebb tranzitországként – komoly felelőssége és véleményvezér szerepe van. Úgy tűnik, hogy abban szerencsére nagy az európai egység, hogy az uniónak szolidárisnak kell lennie azokkal a menekültekkel, akik hazájukból üldöztetés miatt kénytelenek távozni. Úgy látszik azonban, hogy az is egyre kevésbé vita tárgya többé, hogy azokat, akik nem az üldöztetés, hanem a jobb élet reménye miatt jönnének valamelyik uniós tagállamba, minden eszközzel meg kell próbálni otthon tartani, s az otthoni boldogulásukat kell elősegíteni. A közös európai menekültügy mint szabályrendszer a fenti két világos alapelv közül a másodiknak az érvényesítésében jelenleg bizonyosan nem jeleskedik. A felerősödött európai zsizsegésnek – és ebben egy határozott magyar hangnak – ezt a komoly ellentmondást kellene feloldania.

Orbán Balázs, kutatási igazgató, Századvég Alapítvány


 

„Olyan rendszert akarok látni, amelyben mind a 28 tagállam arányosan vesz részt a menekültek befogadásában. Minden tagállam számára menekültkvótát kell bevezetni.” Werner Faymann osztrák kancellár

„Nem hiszünk abban, hogy a kötelező, uniós szinten megvalósuló kvótarendszer lenne a megoldás.” Teresa May brit belügyminiszter


 

Bevándorlás számokban:

Az Európai Unióba érkező illegális bevándorlók száma közel megháromszorozódott 2013 és 2014 között.

Tavaly 626 ezer menekültkérelmet adtak be az EU-ban, ennek nagyjából 16%-a részesült pozitív elbírálásban.

Magyarország az ötödik legtöbb menekültkérelmet befogadó tagállam Németország, Svédország, Olaszország és Franciaország után.

Az európaiak szerint a EU-ban a bevándorlás a harmadik legfontosabb probléma a munkanélküliség és a gazdasági helyzet után.

Magyarország lakosságának 1,4 %-a bevándorló. Észtországban, Lettországban illetve Svédországban a legmagasabb a bevándorlók aránya a teljes népességhez viszonyítva.

Kapcsolódó Cikkek

  • Halálra vertek egy nőt a XIII. kerületben

    Halálra vertek egy nőt a XIII. kerületben

    Olyan súlyosan bántalmaztak egy 43 éves nőt a XIII. kerületben, hogy belehalt sérüléseibe – tette közzé a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden a rendőrség honlapján.

  • A készítmények és szerek internetes vásárlásánál körültekintően kell eljárni

    A készítmények és szerek internetes vásárlásánál körültekintően kell eljárni

    Az állatgyógyászati készítmények és növényvédő szerek internetes vásárlásánál körültekintően kell eljárni, minden esetben figyelni kell arra, hogy a termék rendelkezik-e magyar nyelvű felirattal, magyar nyelvű használati utasítással és ellenőrizni kell a készítményt forgalmazó céget is, hogy rendelkezik-e Magyarországon forgalmazási engedéllyel az adott szerre – mondta Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője kedden az M1 aktuális csatornán.