EUR: 308,22 Ft
CHF: 284,90 Ft
2016. október 25., kedd
Blanka, Bianka

Életmód

Alacsonyabb a gyermeke az átlagnál? Ez lehet az oka!

Csak akkor kezdjünk el aggódni, ha a gyerek a növásben látványosan elmarad kortársaitól

Csak akkor kezdjünk el aggódni, ha a gyerek a növésben látványosan elmarad kortársaitól

A gyerekek normál testmagassága széles skálán mozog, melyben a genetikának van a legnagyobb szerepe. Olykor viszont előfordulhat, hogy az alacsony növés hátterében hormonális betegség húzódik. Erről dr. Tar Attilát, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusát kérdeztük.

–  A növekedési zónák befolyásolják, hogy valaki meddig nő.  Ezek a csöves csontok végeinél találhatóak. A növekedési korban ezek nyitottak, hogy egyre több új csontszövet tudjon képződni, majd amikor  bezárulnak, a növekedés megáll. Ez lányoknál16 éves koruk körül, míg a fiúknál 18 évesen következik be, éppen ezért ha valaki úgy látja, gyermeke a kelleténél alacsonyabb, érdemes szakorvoshoz fordulni, hiszen amíg a növekedési zónák nyitottak, sok mindent lehet tenni a növekedés érdekében – magyarázta dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek endokrinológusa.. – A probléma hátterében legtöbbször az agyalapi mirigy által termelt növekedési hormon alacsony mennyisége áll. Ez a hormon felelős a normális ütemű fejlődésért, valamint az izom-zsír arány optimális kialakításáért. Amíga növekedési zónák még nem záródtak be, az alacsony testmagasságon a növekedési hormon pótlásával lehet segíteni.

Amire még gondolni kell:

 • genetikai okok
 • lassúbb növekedési ütem a késő pubertás miatt
 • magzati korban ért ártalmak (pl. anya betegsége, dohányzása)
 • Turner-szindróma és más kromoszóma eltérések
 • pszichoszociális növekedési zavar (családi problémák miatt)

Forrás: Budai Endokrinközpont

Kapcsolódó Cikkek

 • Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

  Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

  Miközben nap mint nap a legtöbb ember igyekszik a lehető legbiztonságosabbá tenni nemi életét, addig lassan feledésbe merül, hogy az óvszer nem csak a védekezésre, hanem a kifejezetten élvezet fokozására is kiválóan alkalmas lehet.

 • Negyven fölött jobb a szex

  Negyven fölött jobb a szex

  Egy új kutatás szerint negyven fölött kezdődik csak igazán a szexuális élet! Több mint ezer, negyven év feletti nőt kérdeztek szexuális aktivitásáról, annak minőségéről és 90 százalékuk arról számolt be, hogy az orgazmuskészségük nagyobb, mint a húszasa, harmincas éveikben és jobban át tudják adni magukat a gyönyörnek.