EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 22., szombat
Előd

Tech

Alternatív energiaforrások az év legnagyobb hadgyakorlatán

Gen. Bismillah Mohammadi, left, Afghan National Army (ANA) Chief of Staff, directs Lt. Gen. William B. Caldwell IV, Commander, NATO Training Mission - Afghanistan (NTM-A) to a security post while visiting an ANA commando camp in Kandahar, Afghanistan, Jan. 4, 2010. Gen. Mohammadi invited Lt. Gen. Caldwell to meet with ANA and coalition forces at various ANA posts throughout the region. Both generals received mission updates and feedback from ANA and coalition forces on training, quality of life and combating terrorism.
(U.S. Air Force photo/Staff Sgt. Larry E. Reid Jr., Released)

A NATO történetében először úgynevezett smart energy is megjelent a magyarországi CL15 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlaton. Civil társaságok segítségével a gyakorlat során az elektromos ellátást alternatív energiaforrásokkal is biztosítják – mondta Pogácsás Imre, a Honvéd Vezérkar logisztikai főnöke az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

A június 26-ig tartó, NATO-tagországok és -partnerállamok logisztikusainak ez évi legnagyobb, Capable Logistician 2015 (CL15) elnevezésű gyakorlatán 32 nemzet, több mint 1700 hazai és külföldi katona mintegy hatszáz eszközzel vesz részt a Bakony Harckiképző Központ gyakorlóterein.

A gyakorlat múlt hétvégi ünnepélyes megnyitóján Fucsku Sándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság vezetője a CL15 lényegét úgy foglalta össze: “a legfontosabb cél, hogy közösen tudjunk gyakorolni azokkal a szövetséges nemzetekkel és partnerországokkal, akikkel a műveleti szerepvállalásokban is szorosan együttműködünk”.

Jan Husák ezredes, a gyakorlat igazgatója azt is kiemelte: a katonai alakulatok együttműködésén túl a Capable Logistician azért is különleges, mert civil cégek bevonásával hajtják végre a különböző logisztikai feladatokat.

Pogácsás Imre a gyakorlat kezdetén azt mondta: ilyen méretű logisztikai gyakorlatot legutóbb 2003-ban tartottak a Magyar Honvédségben (MH). Ezen kívül 2013-ban a Többnemzeti Logisztikai Központ hasonló gyakorlatán vettek részt magyar katonák Prágában. Akkor csak két-három országgal dolgoztak együtt, ezért a mostani hazai gyakorlat minden szempontból hatalmas megméretés a logisztikusok számára.

A Honvéd Vezérkar logisztikai főnöke pénteken az M1 aktuális csatornán elmondta: a gyakorlatot a prágai székhelyű Többnemzeti Logisztikai Koordinációs Központ szervezi, Magyarország a befogadó nemzeti támogatást adja.

Kapcsolódó Cikkek