EUR: 307,94 Ft
CHF: 282,10 Ft
2017. május 29., hétfő
Magdolna

Életmód

Cukor helyett jázminkapócát!

Tudta, hogy a sztívia neve valójában jázminkapóca?

Tudta, hogy a sztívia neve valójában jázminkapóca?

Az egészséges étrend hívei és a cukorbetegek a növényi alapú édesítőszerekre esküsznek, sokaknak számára azonban még mindig misztikus jelentésű a xilit és a sztívia.  Nézzük, mi is az a két “csodaszer”, ami kiűzte a modern konyhákból  a cukrot.

A nyírfacukor vagy másik nevén a xilit egy, a természetben is előforduló cukoralkohol, ami megtalálható a legtöbb növényi anyagban, így a zöldségekben és a gyümölcsökben is. Régen a nyírfacukrot magából a nyírfa édes rostjaiból állították elő, innen az elnevezés. Ma már széles körben használják, mint a cukrot helyettesítő cukormentes anyagot. Sokat tehetünk az egészségünkért, ha a finomított fehér cukrot kicseréljük xilitre a konyhánkban.

A jázminkapóca vagy más nevén sztívia édesfű vagy édes levél a őszirózsafélék családjába tartozó évelő növény, mely Dél-Amerikában őshonos és édes leveléről nevezetes fűszer és gyógynövény. A guarani indiánok már több száz évvel ezelőtt a növényből nyert folyadékot alkalmazták a sebek gyors gyógyítására, mert segít megakadályozni a hegesedést. A növény kivonatait (port, szirupot, tablettát, szirupot) és a szárított tealeveleket a világ minden táján széles körben használják édesítésre.Kalória-és szénhidrátmentes,  sütésnél-főzésnél 198 fokig megtartja az édes ízét.

Kapcsolódó Cikkek

  • 190 éves a szóda

    190 éves a szóda

    A szódavíz valódi Hungarikum, több mint 10 éve pedig a „garantáltan hagyományos és különleges élelmiszer” névjegyet is viseli.

  • A szemöldökparóka a legújabb szépségtrükk

    A szemöldökparóka a legújabb szépségtrükk

    Végleg leáldozott a vékonyra kiszedett és a csíkra tetovált szemöldökök kora. Újabban a dús szemöldök a trendi, de azoknak sem kell kétségbeesniük, akik évek óta alaposan kiszedett vonalat viselnek, hiszen itt a szemöldökparóka.

  • Elstartolt a befőzési szezon

    Elstartolt a befőzési szezon

    Májusban indul a befőzési szezon, ilyenkor kell beszerezni a hozzávalókat. Az üvegeket úgy készítsük elő, hogy azokat először áztassuk be mosószeres meleg vízbe, majd üvegmosó kefével alaposan mossuk át.