2018. május 25., péntek
Orbán

Külföld

Felrobbantották az egyiptomi főügyészt

Pokolgépes robbantás érte az egyiptomi főügyészt szállító autókonvojt hétfőn az egyiptomi főváros egyik lakónegyedében. Igazságügyi és egészségügyi források először arról számoltak be, hogy a magas rangú tisztségviselő csak könnyebben sebesült meg, de a Reuters információi szerint életét vesztette.

A 2013-ban az akkori egyiptomi belügyminiszter ellen elkövetett merényletkísérlet óta ez az első támadás magas rangú kormányzati tisztségviselő ellen Kairóban.

A merényletet megelőzően az egyiptomi biztonsági erők fokozott készültséget hirdettek, mivel két évvel ezelőtt ezekben a napokban kezdődtek azok a tömegdemonstrációk, amelyek Mohamed Murszi egykori egyiptomi államfő bukásához vezettek.


A MENA egyiptomi hírügynökség úgy tudja, a pokolgépet az autókonvoj egyik járműve alatt rejtették el, s akkor lépett működésbe, amikor Hisám Barakat főügyész munkába indult.

Egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselő azt mondta, a jogász két biztonsági őre és egy polgári lakos is megsebesült a merényletben.


A robbanás miatt négy autó teljesen kiégett, és a közelben lévő fák is tüzet fogtak.

A Reuters brit hírügynökség arról tudósított, hogy a Giza Népi Ellenállás nevű, kevéssé ismert csoport röviddel a támadás után magára vállalta a merénylet elkövetését. A szervezet Facebook-oldalán közölte, Barakatot heliopoliszi otthona előtt vették célba. Emellett állításuk szerint a merényletről készült fotókat tettek közzé a közösségi médiában.

A Giza Népi Ellenállás állítását azonban egyelőre független forrásból nem tudta megerősíteni a brit hírügynökség.

Murszi 2013 júliusi megbuktatása óta Barakat több ezer iszlamista ügyét utalta bíróság elé. Korábban már többször halálosan megfenyegették.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyiptomi szárnya nemrég arra szólította fel híveit, kövessenek el támadásokat az igazságügyi rendszer ellen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szabadon engedték Harvey Weinsteint

  Szabadon engedték Harvey Weinsteint

  Vádemelés után egymillió dollár óvadék ellenében egy New Yorki bíróság pénteken szabadon engedte Harvey Weinsteint, akit a nap folyamán tartóztattak le nemi erőszak, szexuális bántalmazás és más bűncselekmények miatt.

 • Letartóztatták Harvey Weinsteint!

  Letartóztatták Harvey Weinsteint!

  Nemi erőszak, szexuális bántalmazás és más bűncselekmények miatt letartóztatták Harvey Weinstein producert – jelentette be pénteken a New York-i rendőrség.

 • Kukásautót loptak a szemétszállítók

  Kukásautót loptak a szemétszállítók

  Előállítottak pénteken Párizsban két szemétszállítót a fővárosi önkormányzat hajnalban ellopott egyik kukásautójában. A gyanúsítottak a kamion tartalmát Emmanuel Macron államfő pártjának, a Köztársaság lendületbennek (LREM) a székháza előtt próbálták meg kiönteni – közölték rendőrségi források.