EUR: 309,49 Ft
CHF: 285,53 Ft
2016. október 28., péntek
Simon, Szimonetta

Életmód

Fotósorozat készült vécén ülő hírességekről

Ritkán készülnek olyan képek hírességekről, hogy a vécén ülve fotózzák őket. Ábel Anita, Hajós András, Simon Kornél és Szente Vajk most mégis bevállalták a szokatlan beállítást. Mindezt azért tették, hogy felhívják a figyelmet a Magyarországon mintegy 45 ezer embert érintő gyulladásos bélbetegségre, az IBD-re.

Az IBD egy angol betűszó, mely két gyógyíthatatlan betegséget takar, a fekélyes vastagbélgyulladást- (Colitis Ulcreosát) és az úgynevezett Crohn-betegséget, mely a tápcsatorna teljes szakaszán jelentkező, sokszor kifekélyesedő gyulladásos betegség) Ezek a bélbetegségek világszerte 2,5-3 millió, Magyarországon pedig 45 ezer embert érintenek. A betegek nagy része a fiatal, aktív, munkaképes népességből kerül ki, de egyre gyakrabban figyelhető meg az IBD megjelenése már gyermekkorban is – jelenleg az esetek mintegy 15 százalékában. Az érintettek állandó gondozásra szorulnak, panaszmentes és panaszos időszakok váltják egymást, egy-egy nehezebb periódusban pedig a betegek életvitele jelentősen megváltozik. Az IBD-re jellemző az erős hasmenés, ami a mindennapokra is komoly hatással van, toalett-függővé teszi a betegeket, ráadásul emellett az emésztőszerven kívül is megjelenhet a betegség, komoly egyéb tüneteket okozva. Ez a toalett-függőség odáig is fajulhat, hogy az átlagoshoz képest egy nap húszszor többet járnak vécére a betegek, egy, az Egyesült Királyságban készült felmérés szerint pedig az érintettek 15 százaléka 5-10 év után dolgozni is képtelen a tünetek miatt. Mindez odáig vezet, hogy az IBD-s betegek körében kétszer annyi a depressziós.

Ezekre a rendkívül kellemetlen bélbetegségekre és az érintettekre – akiknek az orvosi segítségen kívül szükségük van a közvetlen környezetük és a társadalom megértésére és támogatására is – szeretnék felhívni a figyelmet a Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesülete által felkért hírességek is, akikről szokatlan helyen, a vécén ülve készült fotósorozat, melyben a betegség érintettjei is szerepelnek.

„Azért éreztem fontosnak, hogy a kampány mellé álljak, mert szeretném, ha többé nem tabuként és főleg nem szégyenkezve beszélnénk erről a betegségről. Ismert emberként kötelességemnek érzem, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy ez a probléma sokkal többeket érint, mint azt gondolnánk és talán az, hogy erről beszélünk, falakat dönt le az emberek gondolkodásmódjában” – mondta el Ábel Anita.

A hazai betegeket összefogó Magyarországi Crohn Colitis Betegek Egyesülete várja a betegek és érdeklődők, támogatók jelentkezését. (www.mccbe.hu)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Szépüljünk otthon készült kencékkel

  Szépüljünk otthon készült kencékkel

  A boltokban kapható ránctalanító krémek, sminklemosók és arcápolók gyakran sokba kerülnek, ráadásul nem feltétlenül csak természetes anyagokból készülnek.

 • Hoppá! Íme 5 jel, hogy szerető vagy

  Hoppá! Íme 5 jel, hogy szerető vagy

  Végre bekopogtatott az álomférfi, aki kedves, intelligens és még hagy időt a barátokra is. Aztán feltűnik, hogy még többet i, mint amennyire szükség lenne.

 • Így készíts vibrátort otthon!

  Így készíts vibrátort otthon!

  Messze van a párod, de nem tudsz szabadulni a vágytól? Azonban számodra nem elég, hogy elővedd valamelyik játékszeredet, mert te pontosan az ő méretét, formáját kívánod?

 • Színes, préselt és finom

  Színes, préselt és finom

  A Nádor utcában egy aprócska, de nagyon is stílusos kis dzsúszbárban többek között fodros kelből, spenótból, római salátából is készül vitaminos ital, és bár első hallásra bizarr az összeállítás, az íze nagyon finom.