2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb XIV.kerület

Gál Attila, a zuglói street food király

Gál Attila munka közben

Gál Attila munka közben

Sokan csak kapkodják a fejüket a street food forradalomra, de a Kerékgyártó utca lakói pontosan tudják, miről van szó. Itt megszokott látvány a családi ház előtt parkoló Piknik UtczaBár, vagyis a sárga busz. Ilyenkor tudják: itthon van a szuperséf. Zuglóban él ugyanis családjával a magyar street food király, Gál Attila.

A Márgál és a Káli Art Inn legendás egykori konyhafőnöke első, hazai guruló gourmetként színvonalas fogásokat készít vendégeinek. Számos híresség is odavan a főztjéért, a sárga ínyencbuszt ma már várják a fesztiválokon, hiszen pontosan tudját: itt nem a hamburger-hot-dog kombót kapják.


– Láttunk komoly amerikai buszokat, amelyek nagyon tetszettek. Elgondolkodunk, mi lenne ha mi is belevágnánk – elevenítette fel az utca bár kitalálásának pillanatát Gál Attila. – A feleségemmel több színvariációt is kitaláltunk, majd a barátainkkal, ismerőseinkkel megszavaztattuk, melyik design legyen a végleges. Nekem mondjuk nem ez volt a kedvencem, de most már tudom, jó döntés volt. Amit tudtunk, magunk csináltunk meg a buszon, de segített két aranykezű zuglói mester, akik nagyon odatették magukat, valamint két graffiti művész srác is a design felfestésében.

A busz csupán 5-ször 2 méteres, a hasznos belső tér, vagyis a konyha, pedig 8 négyzetméter.


– Ennyi bőven elég! – állítja a séf, aki 2 perc alatt készít el egy gourmet fogást. Az ő személyes kedvence mindig az, amin éppen dolgozik.

– Olyasmit nem adok ki a kezemből, amit nem szeretek – szögezi le a négygyermekes családfő. Lapunknak elárulta: Ármin fiában látja az utánpótlást. A 7 éves “nagyfiú” otthonosan mozog a konyhában, kolbásztöltésnél például úgy segédkezik, mint egy felnőtt mester. – Ő lesz szerintem a trónkövetelő. Minden megvan benne ahhoz, hogy séf legyen! – büszkélkedik az apuka.

Gál Attila úgy véli, a street food nem csupán egy guruló étterem, hanem egy különös, felemelő és nagyon is direkt életérzés. – A vendégekkel közvetlen a kapcsolat, egyből megkapom a visszajelzést az ételről és ez számomra nagyon fontos. Kell ennél több? – teszi fel a költői kérdést a már Michelinre is jelölt séf, és ígéri, egyszer a Kerékgyártó utcaiaknak is csapnak egy hatalmas pikniket.

A PiknikUtczaBár a fesztiválközönség kedvence

A PiknikUtczaBár a fesztiválközönség kedvence

A konyha csupán 8 négyzetméter

A konyha csupán 8 négyzetméter

Pásztor Sámuel, az Anna and the Barbies zenésze is mindig szívesen eszik a séf főztjéből

Pásztor Sámuel, az Anna and the Barbies zenésze is mindig szívesen eszik a séf főztjéből

Azurák Csaba sem tud a gourmet ízeknek ellenállni

Azurák Csaba sem tud a gourmet ízeknek ellenállni

Egy pohár csalánleves

Egy pohár csalánleves

Kollégánk kedvence, a chilli con carne tortillával, magyarul csilis bab

Kollégánk kedvence, a chilli con carne tortillával, magyarul csilis bab

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.