2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb XVII.kerület

Ha újra születne, akkor is tanár lenne Irénke néni

Nyolcvanöt évesen is tele lendülettel mesélt lapunknak Drescher Gézáné eseményekben gazdag pályafutásáról, miután átvette a Vigyázó Sándor Művelődési Házban vas díszdiplomáját, és learatta a vastapsot. Hat évtizednyi oktatással a háta mögött még most is tükröződik az elhivatottság az egykori óvónéni, tanító, Irénke néni arcán.

 

Pedagógus nap Rákosmente Drescher Gézáné vas díszdiploma

Drescher Gézáné vas díszdiplomát kapott

– Hogyan kezdődött a karrierje?


– 1949-ben végeztem, azóta sok minden történt, vagy inkább azt mondom, minden megtörtént. Teljesen mások voltak akkor a gyerekek, az első tanítványaim már nyugdíjba mentek. De nem mondanám rosszabbaknak vagy jobbaknak, inkább másoknak, viszont mindenhol megtaláltam a hangot, legyen az iskola vagy az a néhány óvoda, ahol dolgoztam.

 

– Átélt egy világháborút, ’56-ot, rendszerváltást, megélte azt, ami ma már történelem sokaknak.


– Rettenetes volt a háború, akkor tizenéves voltam. Alig volt élelmünk, és még sorolhatnám, de ezt nem lehet elmondani. Aki nem élte meg, nem érti. Viszont fantasztikus férjem volt, és remek fiam van. Pont olyanok, amilyet csak álmodni lehet. Hiába a nehéz időszakok, a mi csodálatos hármas szövetségünk mindenen átsegített. Emberek tudtunk maradni.

drescher

A nagy pillanat, mikor a vastaps kezdetét veszi

– Mikor hagyta abba a tanítást?

– Két éve még egy iskolaelőkészítő programban részt vettem egy egyházi óvodánál. Tavaly elhunyt a férjem hatvanegy évnyi házasság után, és akkor már nem mentem, pedig még mindig tudnám csinálni.

 

– Most is széles mosollyal mesél a tanításról, pontosan az érződik, ez az élete. Honnan fakad ez az elhivatottság?

– Belülről. Ennél csodálatosabb érzés nincs, hogy ennyi évet tölthettem a pályán. Nem az a fontos, hogy mit tanítunk, hanem hogy hogyan. Én inkább lelkileg tanítottam. Vallom, hogy meg kell ismerni a gyermeket, és tudni kell, hogy az ott, éppen akkor mire gondol, mit érez. Ennyi idő alatt kiismerem magam a gyerekek gondolkodásában. Egy baj van, hogy ezek az évek elmúltak. De ha újraszületnék, akkor is tanár lennék.

Életműdíj

Száznál is több tanár munkásságát ismerték el a kerületi pedagógusnap alkalmából. Az „Életműdíj kimagasló pedagógiai tevékenységért” elismerő oklevelet Gácsiné Hajas Anikó (képünkön) kapta.

Az „Életműdíj kimagasló pedagógiai tevékenységért” elismerő oklevelet Gácsiné Hajas Anikó kapta

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.