2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Életmód

Hamburger zsömle házilag

Hozzávalók 8 db, egyenként 12 dkg-­os hamburgerzsömléhez:

20 dkg kenyérliszt


30 dkg finomliszt

2 tojás

1 dl tejföl

1,5 dl tej

6 dkg vaj

2 dkg élesztő

2 evőkanál + 1 teáskanál porcukor

1⁄2 teáskanál só

1 evőkanál szezámmag

hamburger zsömle wikipedia

Futtassuk meg a langyos tejben az élesztőt egy teáskanál cukorral. A lisztet és a porcukrot szitáljuk át, keverjük el a sóval, majd a tojással, tejföllel, adjuk hozzá a felfutott élesztőt és gyúrjuk át a tésztát. Amikor már félig kész, adjuk hozzá az olvasztott vajat is és dagasszuk tovább sima, bársonyosra. Kelesszük lefedve 45 percig, majd osszuk 8 részre és formázzunk kis cipókat belőle, melyeknek a közepébe tenyérrel lapogassunk kis mélyedést, hogy ne púposodjon fel a zsömle sütés közben. Letakarva 30 percig kelesszük ismét, majd tojás és tej keverékével kenjük meg, ízlés szerint megszórhatjuk szezámmaggal és 180 Celsius fokra előmelegített sütőben 17 percig süssük készre a zsömléket.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek