2017. december 18., hétfő
Auguszta

Egyéb V.kerület

Helló Budapest, sokat változtál!

Radnai Emília, Párizs, Budapest,

Radnai Emília

Radányi Emília 1948-ban ment el Budapestről, az elmúlt 67 évben Párizsban élt. Most pár napra hazalátogatott, hogy itt élő rokonai is felköszönthessék 90. születésnapján. A Lokál arról kérdezte az idős asszonyt, ez a Budapest miben más, mint az, amit itthagyott.

– Ami nekem a legjobban tetszik, hogy rendbe hozták az épületeket, szépen ki vannak festve, és tiszták az utcák. Ezt látom a kocsiból. Mikor elmentem innen, szegényesebbnek tűnt Budapest – kezdte a mesélést Emmike, hozzátéve, izgalmas történeteket ne várjak tőle Budapestről, hiszen azokban az időkben egy fiatal lány nem mászkált a városban. – Sokszor jut eszembe a Városliget, egész kicsi koromban ott sétáltam egy német kisasszonnyal. Az erzsébetvárosi Murányi utcai elemi iskolába jártam, utána a Rózsák terére. Anyukám sokszor vitt sétálni a Tisza Kálmán térre (ma II. János Pál pápa tér). Ezek szép emlékek nekem. Középiskolába az Erzsébet Nőiskolába jártam, az Ajtósi Dürer soron. Nagyon erős gimnázium volt, itt oktattak először lányoknak differenciál-integrálszámítást.


A 90 éves asszony azt mondta, iskola után azonnal hazament, csak színházba és vásárolni jártak el.

– Az sem úgy volt, mint manapság. Minden hónapban egyszer elmentünk édesanyámmal a Corvin áruházba megrendelni az árukat. A Blaha Lujza téren álló Nemzeti Színházba volt bérletem, és az Operába is gyakran mentünk.


opera1945Radányi Emília 1944 áprilisában kezdett dolgozni a Külügyminisztériumban, innen helyezték ki a párizsi magyar követségre 1948-ban. Pár év elteltével visszahívták, de politikai okokból kint maradt, új otthonában. – 68 év nagy idő, és bár ezalatt többször jöttem Magyarországra, de Párizsban már nagyobb biztonságban érzem magam, mint itt Budapesten. Itt már nem tudok tájékozódni, nem mernék kérdezősködni a buszon.

Az idős hölgy a mai napig dolgozik egy migráns szolgálatnál, Párizsban orvosra szoruló, de franciául nem beszélő magyaroknak tolmácsol. Munkájáért tavaly köztársasági érdemrend arany fokozatával tüntették ki.

– Tavaly sem volt időm mindenre, és most sem.  Szívesen végigsétálnék a Váci utcában, hogy minden kirakatot megnézzek. A Gerbeaud cukrászdába is beülnék. Az akkoriban nagyon elegánsnak számított, de mivel édesapám köztisztviselő volt, mi azt nem engedhettük meg magunknak.

   váciutca váci

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.