EUR: 309,14 Ft
CHF: 285,11 Ft
2016. október 26., szerda
Dömötör

Életmód

Hol vagytok, gyeses apukák?

A gyerek személyiségfejlődése akkor is töretlen, ha apa marad vele otthon

A gyerek személyiségfejlődése akkor is töretlen, ha apa marad vele otthon

Bár már nem botránkozunk meg azon, hogy a férfiak is kiveszik a részüket a házimunkából, és a játszótereken is egyre több apuka guggol a gyerekekkel a homokozóban, Magyarországon még mindig csak a családok 5-6 százaléka dönt amellett, hogy nem az anya megy gyedre vagy gyesre, és marad otthon a babával. A döntésben főként a tradicionális családi szerepek és az államtól kapott anyagi juttatások játszanak szerepet. Apaként akkor éri meg a gyed, ha a férfinek nincs állása, vagy a feleség sokkal többet keres. Ám a férfiak átlagosan 15-20 százalékkal magasabb fizetése miatt ez kevés családban merül fel.

 

Az anyagiak mellett sokszor a férfiúi  a hiúság sem engedi, hogy az apuka maradjon otthon pelenkázni. Kevesen képesek lenyelni a békát, hogy pelenkázni kell, és kimondani a haverok előtt: gyesen vagyok. Van néhány európai ország, ahol az állam arra ösztönzi az apákat, ők is maradjanak otthon gyermekükkel. Svédországban például 60 napot kifejezetten az apáknak tartanak fenn, akik ezalatt fizetésük 80 százalékát kapják. Finnországban 12 napot kapnak a férfiak a fizetés 66 százaléka mellett. Németországban csak akkor kapható támogatás a teljes, 14 hónapos időszakon át, ha ebből 2 hónapot az apa használ ki. Hogy anyagilag is ösztönözzék az apákat, ezért erre az időre az előző havi nettó fizetésének 67 százalékát folyósítják.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Minden napra három tojás

  Minden napra három tojás

  A tojásszövetség tiszta vizet öntött a pohárba, rehabilitálta az évtizedekkel ezelőtt tévesen elítélt tojást.

 • Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

  Az óvszer, ami fokozza az élvezetet

  Miközben nap mint nap a legtöbb ember igyekszik a lehető legbiztonságosabbá tenni nemi életét, addig lassan feledésbe merül, hogy az óvszer nem csak a védekezésre, hanem a kifejezetten élvezet fokozására is kiválóan alkalmas lehet.

 • Negyven fölött jobb a szex

  Negyven fölött jobb a szex

  Egy új kutatás szerint negyven fölött kezdődik csak igazán a szexuális élet! Több mint ezer, negyven év feletti nőt kérdeztek szexuális aktivitásáról, annak minőségéről és 90 százalékuk arról számolt be, hogy az orgazmuskészségük nagyobb, mint a húszasa, harmincas éveikben és jobban át tudják adni magukat a gyönyörnek.