EUR: 319,65 Ft
CHF: 277,06 Ft
2018. május 26., szombat
Evelin, Fülöp

Extra

Jakupcsek: miért tabu a szex?

Szexfóbiák és szexuális averzió beszélgetés Jakupcsek Gabriella   (Fotó: Máté Krisztián)

Gyakorló édesanyaként Jakupcsek tudja, hogy milyen fontos a szexről beszélni. (Fotó: Máté Krisztián)

Vajon mennyire beszéljen őszintén egy szülő a gyerekével a szexről? És egyáltalán mikor? A szexről márpedig muszáj beszélni, különben komoly gátlásokat, sőt, fóbiákat okozhat – állítják a szakemberek.

Jakupcsek Gabriella két nagyfia, a 30 éves Bálint és a 27 éves Marcell mellett már megtapasztalta, hogy egy bizonyos kor után elengedhetetlen, hogy a szülők nyíltan beszéljenek gyermekeikkel a szexualitással kapcsolatos témákról. Sőt, szerinte épp azzal okozhat egy szülő kárt a gyerekének, hogy nem hajlandó beszélni a témáról.


– Fontos, hogy egy generáció úgy nőjön fel, hogy objektíven tudjon a szexualitásról beszélni és ne legyen tabu ez a téma. Anyaként az ismeretterjesztés oldalát vállaltam és vállalom magamra majd a kislányom esetében is. A gyerekek engem egyébként szerencsére soha nem sokkoltak semmilyen kérdésükkel, nálunk ezzel valahogy sosem volt probléma. Persze a mi családunkban is megvoltak a kötelező körök, nyíltan beszélgettünk és bármit kérdezhettek ebben témában is. Szerintem ha egy szülő nem zárkózik el, akkor nyíltabbak lesznek a gyerekei – vélekedett Jakupcsek, akinek  7 éves kislánya, Emma Róza esetében persze még jócskán várat magára a nagy beszélgetés.

Az MSD Pharma Hungary sajtótájékoztatójának háziasszonyaként azonban megdöbbentő adatokkal szembesült és nem győzte hangsúlyozni a szülök felelősségét abban, hogy a kiskorúak hogyan fogadjak majd a felnőtté válás ezen szakaszát. – A szülő felelőssége, hogy elvigye a gyerekét egy megfelelő szakemberhez, ha valamit nem tud megfelelően elmagyarázni neki. Felelősségre és bizonyos egészségügyi ismeretekre is megtanítja így a gyereket. A szexuális ismerteket nyilván mindenki saját maga tapasztalja, ha azonban valaki tele van félelemmel, fóbiával, ott valami nem stimmel. A félelem pedig sok esetben abból fakad, hogy nincsenek meg az ismeretei, nem beszélt vele senki nyíltan a szexualitásról – vélekedett lapunknak Jakupcsek Gabriella.


1D__7501_02.09_2 copy

Ridikül: Jakupcsek Gabriella a népszerű női talkshow műsorvezetője

Kapcsolódó Cikkek

 • Együtt küzdenek a sztárok a kilók ellen

  Együtt küzdenek a sztárok a kilók ellen

  Peller Mariann nem rég indította útjára a Feel Soul Good Lélekközösség rendezvénysorozatát, ahol a vendégek a legkülönfélébb témákat boncolgatják a lélek oldaláról megközelítve.

 • Fia halála után tíz évig nem állt színpadra az énekesnő

  Fia halála után tíz évig nem állt színpadra az énekesnő

  Szabó Csilla mindig is imádta a gyerekeket: a Fóti Gyermekfaluban volt óvónő, majd énekelni kezdett a Bojtorján együttesben. Éveken keresztül játszott kórházban, beteg gyerekeknek és árvaházakban, ám fia halála összetörte az énekesnőt.

 • Dub Fx is beatboxol az EFOTT-on

  Dub Fx is beatboxol az EFOTT-on

  Az Efott szervezői a vártnál korábban közzétették a legnagyobb színpadi fellépőket. A külföldi nagy nevek, John Newman és Jessie J, Lost Frequencies  mellett Dub Fx is mikrofont ragad július 11 és 16 között a velencei fesztiválon.