EUR: 309,10 Ft
CHF: 285,51 Ft
2016. október 28., péntek
Simon, Szimonetta

Program

Karnevál a Duna két partján

Ezernél is több táncos varázsol igazi karneválhangulatot Budapest belvárosába június 14-én. A hazai és nemzetközi táncművészek és zenészek a Pesti Vigadótól a Duna-korzón és Váci utcán át a Vörösmarty térre vonulnak.

(Fotó: Kanyó Béla)Június 21-ig még tart a 20. Duna Karnevál Budapesten. A különleges programsorozat műfaji határok nélkül – a néptánctól a kortárs táncon át a világzenéig – hozza közelebb a közönségét a fellépő országok sokszínű kultúrájához. A több mint félszáz programon közel 2000 előadó egy tucat helyszínen szórakoztatja az érdeklődőket.

– A Hagyományok Házában senior táncegyüttesek nagysikerű retro-produkcióit, láthatja a közönség, és meghallgathatja Novák Ferenc Tatát,

(Fotó: Végh Tamás)

Novák Ferenc, Tata

ahogy egyedülálló stílusában gyűjtőútjairól, vagy az alkotókhoz, együttesekhez és koreográfiákhoz fűződő élményeiről mesél. A budafoki Záborszky Pincében a Borvárosi Karneválon és Békásmegyeren a Békási Karneválon a külföldi táncegyüttesek bemutatóit csodálhatja minden kedves érdeklődő, míg a Yunus Emre Intézetben a török néptánc és népzene mutatkozik be a Karnevál keretein belül – számol be a Lokálnak Adonyi Adrienn, a Hagyományok Háza sajtósa. Az ünnepi eseményeket a külföldi és hazai táncegyüttesek és zenekarok közel 400 művészének egyedülálló, közös gálaműsorai koronázzák meg az Erkel Színházban, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mesés környezetében és a Pesti Vigadóban, ahol közel száz zenész mutatja be a magyar és európai népzene kincseit.

 

A Jubileumi Karnevál programja:

(Fotó: Végh Tamás)VI. 14. vasárnap, 15.00 óra – KARNEVÁLI FELVONULÁS

A Pesti Vigadótól a Duna-korzón és Váci utcán át a Vörösmarty térre érkezik több mint ezer hazai és nemzetközi táncos és zenész.

 

VI. 16. kedd, 15.00 óra

A Borvárosi Karnevál – a nemzetközi vendégegyüttesek szereplésével – különleges helyszínen, a budafoki ZÁBORSZKY PINCE borutcájában zajlik immár hagyományosan.

VI. 18. csütörtök, 18.00 óra

Az ERZSÉBETLIGETI SZÍNHÁZBAN a VI. Lánchíd Nemzetközi Néptáncverseny a külföldi táncegyüttesek versengése, a hagyományőrzés és korszerűség jegyében. A produkciókat nemzetközi zsűri értékeli és ítéli oda az Arany-, Ezüst-, Bronz LÁNCHÍD díjakat és különdíjakat.

VI. 19. péntek, 20.00 óra

ERKEL SZÍNHÁZ

Az Európai Tánc Karaván című nemzetközi koprodukció visszaidézi az elmúlt évek egyik legsikeresebb gálaműsorát. Magyar, görög, spanyol, olasz, bolgár, török, finn, erdélyi és lengyel partnerek közös művészi munkájának eredménye a táncmű. A magyar főszereplő társulatok a Magyar Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes. Rendező-koreográfus: Mucsi János

VI. 20. szombat, 20.00 óra

A Gálaműsort hagyományosan a MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPADON rendezik. A Világkarnevál a külföldi és hazai táncegyüttesek közel 400 művészének egyedülálló, közös előadása a Magyar Állami Népi Együttes, a Nemzeti Táncegyüttes (volt Honvéd) és a Duna Művészegyüttes főszereplésével.

VI. 21. vasárnap, 19.30

A PESTI VIGADÓBAN kivételes zenei élményt kínálnak. A rendhagyó karneváli koncerten közel száz zenész idézi meg a magyar és európai népzenei világ kincseit. A hazai élvonalbeli zenészek mellett külföldi vendég zenekarok is megszólalnak közös magyar és saját nemzeti produkciókban. A koncert díszvendége Sebestyén Márta Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes. A Zenei Karnevál szerkesztője: Dulai Zoltán és Pál István Szalonna

A DUNA PALOTÁBAN – ahonnan a fesztivál húsz évvel ezelőtt útjára indult – fotókiállítás nyílik a Duna Karnevál történetéből. A kiállításon Kanyó Béla és Végh Tamás műveiből válogatnak.

Az Óbudai Nyár keretein belül BÉKÁSMEGYEREN a Békási Karneválon (VI. 14. 19 óra) a külföldi táncegyüttesek bemutatóit csodálhatja, míg a KOBUCI KERTBEN (VI. 15. 20 óra) nemzetközi táncházakon mulathat együtt a vendégegyüttesekkel a közönség. A YUNUS EMRE INTÉZETBEN (VI. 20. 19 óra) a török néptánc és népzene mutatkozik be a Karnevál keretein belül.

Meghívott országok, táncegyüttesek:

 • Bulgária – Trákia Állami Népi Együttes, Plovdiv
 • Erdély, Románia – Háromszék Táncegyüttes, Sepsiszentgyörgy
 • Erdély, Románia – Berkenye Táncegyüttes, Szilágycsehi
 • Finnország – Jarkko Peltola Zenekara, Helsinki
 • Fülöp-szigetek – Bayanihan Táncegyüttes, Manila
 • Görögország – Hellén Foklórtudományi Központ Táncegyüttese, Athén
 • Grúzia – Gurjaani Táncegyüttes, Gurjaani
 • Lengyelország – Marie Curie Sklodowska Egyetem Táncegyüttese, Lublin
 • Olaszország – Akragas Táncegyüttes, Agrigento
 • Spanyolország – Luis de Luis, Granada
 • Szerbia – Mladost Avala Táncegyüttes, Belgrád
 • Szerbia, Vajdaság – Tálentum Táncegyüttes, Szabadka
 • Szlovákia – Sluk Állami Táncegyüttes, Pozsony
 • Szlovákia – Kincső Táncegyüttes, Zselíz
 • Törökország – Égei Egyetem Táncegyüttese, Izmír
 • Törökország – Karagöz Táncegyüttes, Bursa

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Whisky Show Budapest

  Whisky Show Budapest

  A Whisky Show Budapest 2016 célja, hogy idén hatodik alkalommal is lehetőséget biztosítson a hazai whisky kultúra elmélyítésére.

 • Mitiszol? – Természetes italok fesztiválja

  Mitiszol? – Természetes italok fesztiválja

  Az vagy, amit megiszol – továbbra is ezt hirdeti az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Mitiszol Fesztivál. Az esemény szervezője, a természethű borokat népszerűsítő Terra Hungarica korábbi rendezvényét, a Borszalont cserélte a Mitiszolra elsősorban azért, hogy a borfanatikusokon túl egy szélesebb közönséggel is megismertesse az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő borkategóriát.

 • Itt élned, halnod kell

  Itt élned, halnod kell

  A 16. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon került sor az „Itt élned, halnod kell” zenés történelmi utazás premier mozifilm vetítésére és ez a helyszín adott lehetőséget, a Nemzetközi Magyar Közösségi Színházak megalakulásának bejelentésére is.

 • Múzeum a szexrabszolganőkről

  Múzeum a szexrabszolganőkről

  A második világháború ázsiai szexrabszolganőire emlékező múzeum nyílt Sanghajban: az intézményben, amely egyedülálló Kínában, azoknak a vigasznőknek a személyes tárgyai kaptak helyet, akiket a japán birodalmi hadsereg kényszerített szexuális rabszolgaságba a birodalom által elfoglalt területeken.