EUR: 319,23 Ft
CHF: 274,79 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Külföld

Kína lenyomta Japánt

Japán helyett immár Kína büszkélkedhet Ázsia legtöbb világszínvonalú egyetemével – derült ki a The Times Higher Education című brit felsőoktatási szakfolyóirat ázsiai egyetemeket rangsoroló 2015-ös összeállításából (Asia University Rankings 2015).

A szárazföldi Kínának 21 egyeteme szerepel az első százban, ami hárommal több, mint tavaly: a Pekingi Egyetem a negyedik, a pekingi Csinghua Egyetem ötödik a sorban.


A kelet-ázsiai ország különleges igazgatású területei is jól szerepelnek a szerdán közzétett összeállításban: Hongkongból hat, Makaóból egy egyetem jutott be a legjobb ötven közé. A hat hongkongi intézmény közül kettőt a top tízbe soroltak.

Továbbra is a Tokió Egyetem Ázsia elsőszámú felsőoktatási intézménye, ám Japánnak csupán 19 egyeteme került be a legjobb százas mezőnybe, a tavalyi húszhoz képest, ami “összesítettben” második helyezést jelent a szigetország számára.

A ranglistát 13 tényező, egyebek közt az adott intézményben folyó oktatás, kutatás és tudásátadás színvonalának, valamint az egyetem nemzetközi kilátásainak a figyelembevételével állítják össze.

Kapcsolódó Cikkek