2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Egyéb XIX.kerület

Lecserélték a mammográfiás gépet

Nyugdíjazták a Kispesti Egészségügyi Intézetben 1997 óta szolgálatot teljesítő mammográfiás gépet. Korából adódóan egyre több hiba volt vele, többször leállt. A helyét átvevő új készüléket 2011-ben kapcsolták be először, három év alatt kilencezer felvételt készített egy francia magánklinikán, ami annak fényében ígéretes számadat, hogy a szakemberek szerint az átlagos használat ötvenezer vizsgálat lenne évente. Ráadásul harminc százalékkal kevesebb sugárdózist ad le, mint a régi, az új géppel jelentősen javul az elkészített felvételek minősége, így már korán kisebb elváltozást is diagnosztizálni tudnak vele. Magyarországon közel hatvan ilyen gép dolgozik jelenleg.

10mammograf1506

Bitó Katalin mutatta be az új gépet

Az ünnepélyes átadáson dr. Bitó Katalin hangsúlyozta, a készülék klinikai vizsgálatok elvégzésére alkalmas, nem használható betegek nagy tömegű szűrésére. A kispesti hölgyek mammográfiás szűrését továbbra is a XVII. kerületi Medical Centerben (Pesti út 177.) végzik.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.