2017. december 13., szerda
Luca, Otília

Életmód

Levendula, egyem meg!

Tihany, 2006. június 24. Egy kisgyerek szedi a levendulát a II. Tihanyi levendula fesztiválon. A tihanyi levendulaültetvényt dr. Bittera Gyula hozta létre franciaországi útjáról hazatérve. Először 1931-ben arattak öt holdon, az olaj minősége már akkor kiváló volt. Ma mintegy 30 hektáron termesztik a levendulát a Balaton mellett, vegyszer nélkül, teljesen kézi  munkával. Az aratást is hagyományosan sarlóval végzik.  MTI Fotó: Nagy LajosGyógy-, fűszer- és dísznövény egyszerre és isteni az illata. A levendula igazi mindenes, melyet idehaza leginkább a szekrény mélyére száműzünk, hogy távol tartsa a molyokat, pedig a konyhában is  helye van. Virágja fagylaltok, szörpök, lekvárok ízesítője lehet, de megszárítva feldobhatjuk vele a rizottót, a főzeléket, leveseket, disznósülteket, de felhasználásának csak bátorságunk és fantáziánk szabhat határt. Most virágzik, ne hagyjuk ki!

Jótékonyan 6: 

  1. Fokozza a testi és lelki frissességet.
  2. Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatású.
  3. Illata feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású, enyhíti a fejfájást.
  4. Nyugtatja a bőrt.
  5. Csillapítja a rovarcsípés okozta viszketés, csökkenti a leégett bőr fájdalmát.
  6. A belőle készült tea kiváló nyugtató, szélhajtó.

Kapcsolódó Cikkek