EUR: 317,26 Ft
CHF: 269,97 Ft
2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Belföld

Egyelőre csak álom a Makovecz-torony

Óriási felháborodást váltott ki, hogy a 80 évesen is alkotó Melocco Miklós újabb emlékművet álmodott Budapestre. A Kossuth-díjas szobrászművész otthoni műtermében egykori barátja, Makovecz Imre 2 méteres arcát formázza, melyet egy 14 méter magas toronyba álmodott meg a Clark Ádám térre. Ám mindez egyelőre csak az egykori barát elképzelése!

Melocco Miklós barátja emléke előtt tiszteleg a szoborral

– Az ő emlékműve nem lehet incifinci. Deáknak, Kossuthnak mauzóleuma van. Makovecz Imrének is tartozunk ennyivel! Most úgyis szét van szedve a körforgalom, és a Borsos Miklós-féle ’0’ kilométerkőnek annak a közepén van a helye, a Sikló elé pedig ez kerülhetne – magyarázta elképzelését Melocco. A szobrászművész hozzátette, az emlékmű terve egyelőre „optimista állapotban stagnál”, már csak azért is, mert egy ilyen monumentális alkotás nem kis költséggel jár.


– Több, mint félmilliárd lenne, ezt sem egy önkormányzat, sem a főváros nem tudja egyedül állni. A kormányzati támogatáshoz is van azonban egy könnyítő ötletem. Ezt az emlékművet meg lehet részletekben csinálni. A kétméteres Makovecz-arcot és a torony műszaki rajzát 12 millióból létre lehet hozni. Ha ez megvan, utána már a közeli utókor be tudja fejezni, és elkészülhet akkor is, ha én meghalnék – osztotta meg a Lokállal elképzelését a művész.

A mester azt is elárulta, ő a maga részéről már javában dolgozik, és abban bízik, mire döntés születik az emlékműről, addigra elkészül.


Budapest, 2011. szeptember 15. Makovecz Imre Kossuth-díjas építész. A felvétel a Makovecz Imre szakrális épületeit bemutató kiállítás megnyitóján készült, a budapesti Várnegyed Galéria előtt. MTI Fotó: Soós Lajos

Makovecz Imre Kossuth-díjas magyar építész, a magyar organikus építészet egyik képviselőj 2011. szeptember 27-én hunyt el

– Az arcot már csinálom. Imre nagyon jó barátom volt, 50 éves ismeretség van mögöttünk, nehezen haladok. Az ember ilyenkor tökéletes képmást, ereklyét akar létrehozni.

 

A témában megkérdeztük a fővárost is. Szűcs-Somlyó Mária kommunikációs igazgató a Lokálnak elmondta, Melocco Miklós járt a főpolgármester úrnál, megmutatta neki a rajzokat, amelyeket Tarlós István továbbküldött a Miniszterelnökségnek.

Megkerestük Budavár önkormányzatát is.

– A Clark Ádám téren a körforgalom közepének az átépítése zajlik a fonódó villamoshálózathoz kapcsolódóan, a ‘0’ km kő ott marad a helyén, tavaly újítottuk fel a szobrot is és a környezetét is – reagált Blázsovics Lívia sajtóreferens kérdésünkre.

 

Túl nagy a családnak

A Makovecz család és a Makovecz Alapítvány nyilatkozatban fogalmazta meg álláspontját.

“A Makovecz család, illetve a Makovecz Imre Alapítvány köszönettel tartozik mindenkinek, aki Makovecz Imre emlékét, szellemiségét tiszteli, ápolja, és érte cselekedni is kész. Megütközéssel és sajnálattal vettük azonban tudomásul, hogy a sajtóból kell értesülnünk egy Budapest szívében elhelyezendő, nagyméretű emlékmű terveiről… Minthogy sem a családnak, sem az Alapítványnak nem állt módjában megismerni az emlékmű terveit, jelenleg csak a terjedő hírekből megismert mérettel kapcsolatosan fejezzük ki fenntartásainkat, illetve megjegyezzük, hogy egy emlékmű helyét soha nem szerencsés egy másik elmozdításával megteremteni…”

Kapcsolódó Cikkek