2018. május 27., vasárnap
Hella

Egyéb

Már az ősember is édesszájú volt

Az ősemberek is szerettek nassolni

Az ősemberek is szerettek nassolni

A mai kekszek, a sütemények, a csokoládé és a cukrászáruk története az emberiséggel egyidős. Az ősember mézzel és édes gyümölcsökkel elégítette ki az édes íz iránti természetes igényét. A civilizációk kialakulásakor ugyancsak a méz és a gyümölcsök voltak az édességek fő alapanyagai, amelyeket különböző formában fogyasztottak az egyiptomi, arab, kínai, görög és római kultúrákban. Később ezek egyre változatosabb receptek szerint készültek, és szerves részeivé váltak a vallásos szertartásoknak és az ünnepi alkalmaknak is.

Az édességek történetében a legnagyobb mérföldkövet az ipari forradalom jelentette. Ettől kezdve egyre bővebb választékban, nagyobb mennyiségben és olcsóbban kerültek piacra. A középkorban az angol pékek úgy készítettek kekszet, hogy a kisült kenyeret megédesítették és visszarakták a kemencébe, hogy megkeményedjen. Innen származik a keksz angol neve, a biscuit, vagyis kétszer megsütve, amelyet a francia nyelvből vettek át. A kereskedelem bővülésével külföldről behozott magvakkal, szárított gyümölcsökkel és fűszerekkel ízesítették a kekszeket és süteményeket. Kezdetben csak a gazdagok férhettek hozzá ezekhez a luxuscikkekhez, de az árak csökkenésével később egyre szélesebb körben elterjedtek. A csokoládét  az aztékok is fogyasztották, ám lényegesen más formában, mint ahogy mi ismerjük.


A 12-13. században a finomra tört kakaót hideg vízzel habosra keverték, és az így előállított “keserű” vizet mézzel édesítették, vagy csilivel fűszerezték, illetve kukoricaliszttel dúsították.
A jégkrém elkészítésének módját a kínaiak állítólag már időszámításunk előtt kidolgozták. A történelem híres alakjai, mint például Medici Katalin, Goethe és Bismarck is ismerték és kedvelték a fagyasztott gyümölcsös finomságokat. A csokoládéfigurák üreges testének elkészítéséhez a régi idők cukrászai a centrifugális erőt használták ki: egy formába kevés csokoládét öntöttek, lezárták, és alaposan megforgatták. Amennyiben sikerült eltalálni a fordulatszámot és a mennyiséget, a csokoládémassza belülről teljesen beborította a formát. Ma a csokoládé mikulást és a csokoládé nyuszit hasonló eljárással készítik, annyi különbséggel, hogy immár két fél formából illesztik össze a figurákat, a csokoládétestek peremének felmelegítésével. A kakaóbab őrlemény mézzel, fűszerekkel (vanília, bors, fahéj) és vízzel készült elegyét, a csokoládéitalt a maja és az azték kultúrában csak a társadalom kitüntetett férfi tagjai, magas rangú állami hivatalnokok, kiváló harcosok és papok ihatták, nők pedig egyáltalán nem fogyaszthatták. (Forrás:Magyar Édességgyártók Szövetsége)

Kapcsolódó Cikkek