EUR: 309,58 Ft
CHF: 285,89 Ft
2016. október 28., péntek
Simon, Szimonetta

Külföld

Megint leminősítették Görögországot

Athén, 2015. június 30.
A hitelezők programját ellenők tüntetnek a parlament athéni épülete előtt, a Szintagma téren 2015. június 29-én, hat nappal a Görögország nemzetközi hitelprogramjáról tartandó népszavazás előtt. (MTI/EPA/Jánisz Koleszidisz)

Nem egészen három héten belül másodszor minősítette le Görögország eddig is mélyen spekulatív államadós-besorolását a Standard & Poor’s.

A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal a véleményével indokolta a hétfő este Londonban bejelentett lépést, hogy a görög kormány a jelek szerint a belpolitikai meggondolásokat a pénzügyi-gazdasági stabilitás, a kereskedelmi hitelek törlesztése és az euróövezeti tagság elé helyezi.

Az S&P szerint erre vall az is, hogy a görög kormány népszavazást hirdetett a hivatalos hitelezők válságmegoldási javaslatairól.

Mindezek alapján a cég az eddigi “CCC”-ről egy fokozattal “CCC mínusz”-ra rontotta a hosszú futamidejű görög államadósság osztályzatát, és az új besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A Standard & Poor’s közölte: megítélése szerint 50 százalék körüli az esélye annak, hogy Görögország távozik az euróövezetből.

Kapcsolódó Cikkek