EUR: 308,40 Ft
CHF: 285,20 Ft
2016. október 21., péntek
Orsolya

Sport

Megnyitott az Európa Játékok

Baku, 2015. június 12.
A 86 kilogrammos szabadfogású birkózó, Veréb István viszi a nemzetiszínű zászlót, mögötte a magyar csapat vonul az I. Európa Játékok ünnepélyes megnyitóján az azerbajdzsáni Bakuban 2015. június 12-én.
MTI Fotó: MOB / Szalmás Péter

Extravagáns nyitóünnepséggel kezdődött meg pénteken este Bakuban az I. Európa Játékok.

A 68 ezer néző befogadására alkalmas Olimpiai Stadionban tartott kétórás megnyitót Dimitrisz Papajoannu rendezte, aki a 2004-es athéni ötkarikás játékok ünnepségeiért is felelt. A ceremónia sztárfellépője Lady Gaga volt, aki John Lennon Imagine című dalát adta elő, a műsorban több mint kétezren működtek közre.

A 16 napos versenysorozatot Ilham Aliyev azeri államfő nyitotta meg.

A magyar küldöttség zászlaját Veréb István világ- és Európa-bajnoki bronzérmes szabadfogású birkózó vitte a megnyitón. A zászlóvivő mellett 195 magyar versenyző vesz részt a játékokon, az eredeti, 200-as csapatlétszám sérülések miatt csökkent le – áll a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapján.

Patrick Hickey, az Európai Olimpiai Bizottság elnöke hangsúlyozta: az európai sport egyik mérföldkövét tették le azzal, hogy immár a földrész is rendelkezik saját multisporteseménnyel.

“Sokunk számára évtizedes álom vált valóra. Nincs kétségem afelől, hogy Azerbajdzsán kifogástalan házigazda lesz” – mondta.

Az Európai Olimpiai Bizottság zászlajának felvonásában Fazekas-Zur Krisztina olimpiai bajnok kajakos is közreműködött.

Az Európa Játékokon 50 ország több mint 6000 sportolója verseng 20 sportágban.

Kapcsolódó Cikkek