EUR: 319,84 Ft
CHF: 276,61 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Aktuális

Mit tehet egy közterület-felügyelő?

Kevesen vannak tisztában azzal, milyen jogkörei vannak egy közterület felügyelőnek az utcán vagy a BKK járatain. 

bkv_ellenor_karszalag_kozeli_hatterben_fori

Kép: FÖRI

Ha végigböngésszük, hogy milyen jogkörei vannak egy közterület felügyelőnek, akkor olyan, elsőre sokkoló visszatartó eszközöket is bevethet egy bliccelés vagy bűncselekmény megakadályozása közben, mint a bilincs, szolgálati kutya, testi kényszer vagy a könnygáz spray. Fontos tudnivaló, hogy eljárás közben a közterület-felügyelő igazoltathat, ellenőrző kérdéseket tehet fel, felszólíthatja az igazoltat adatai bemondására, az adatvédelmi szabályok betartása mellett hang- és képfelvételt készíthet, jogellenes cselekmény, szabálysértés, bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt a cselekmény abbahagyására felszólíthatja, valamint a cselekmény folytatásában megakadályozhatja.


A lapunk által beszerzett statisztikai adatok annyira nem borzasztóak, mint elsőre gondolnánk.  Budapesti Közlekedési Központ jegyellenőreinek munkáját 2011. júniusa óta segítik a közterület-felügyelők. Ez idő alatt közel 8,4 millió utas ellenőrzése történt meg és csupán 3400 esetben (0,0004%-ban) volt szükség felügyelői intézkedésre. Ebből a 3400-ból 2900 esetben a felügyelővel együttműködőek voltak az intézkedés alá vont személyek, és mindössze 510 esetben került sor kényszerítő eszköz alkalmazására. Az elmúlt 2 évben mindösszesen 38 esetben érkezett panasz kényszerítőeszköz alkalmazása miatt, de egyetlen alkalommal sem minősítette szükségtelennek vagy jogszerűtlennek annak alkalmazását az elbíráló hatóság, azaz a Budapesti Rendőr-főkapitányság. 

A BKK dolgozóira is szigorítás vár a közeljövőben. Mostantól minden lépésüket figyelemmel fogják követni a közterület felügyelők, ugyanis egy minikamerával szerelik fel a ruházatukat, ami mindent filmre vesz, ami történik az ellenőrzéskor. Az új szabályok szerint hőség esetén sem viselhetnek, könnyű és nyitott ruházatot, nem állhatnak zsebre tett kézzel a megállóban, sőt nem is ehetnek ott. A BKK szakszervezete aggályosnak nevezte a tervezett újításokat.


Kapcsolódó Cikkek