EUR: 319,37 Ft
CHF: 274,88 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Program

Múzeumok éjszakája – Erdély és Eger áll idén a középpontban

Idén először kiemelt tematikához – Élő Erdély – is kapcsolódhatnak a résztvevő intézmények, a vidéki városok közül pedig Eger kerül a középpontba a június 20-i Múzeumok éjszakáján.

Budapest, 2015. június 10. Hoppál Péter, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelõs államtitkára beszél a Múzeumok éjszakájának programjairól tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Semmelweis Orvostudományi Múzeum udvarán 2015. június 10-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Budapest, 2015. június 10.
Hoppál Péter, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelõs államtitkára beszél a Múzeumok éjszakájának programjairól tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Semmelweis Orvostudományi Múzeum udvarán 2015. június 10-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára a rendezvényt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén országszerte több mint 360 intézmény mintegy kétezer programmal várja június 20-án este hat órától az érdeklődőket. Hozzátette, a múzeumok mellett várak, skanzenek, állatkertek, vadasparkok, fürdők, arborétumok, kulturális központok és levéltárak is csatlakoztak a programhoz.


Idén először kiemelt témához is kapcsolhatták kínálatukat az intézmények, aminek eredményeként majdnem félszáz, erdélyi témájú képzőművészeti, irodalmi, néprajzi és gasztronómiai program közül válogathatnak az érdeklődők. Az Élő Erdély című témában meghirdetett programok célja, hogy Erdély máig élő értékközvetítését hangsúlyozzák.

Hoppál Péter elmondta, hogy idén az egri Dobó István Vármúzeumot emelték ki a vidéki helyszínek sorából. Mint megjegyezte, az egri programok a hősiesség, a helytállás és az Egri csillagok hőseinek felidézésével a fiatalabb korosztály és a családok számára is népszerű célpontok lesznek.


Az államtitkár szerint újdonság lesz az elmúlt évekhez képest, hogy idén fotó-, videó- és termékfejlesztési pályázatokat is meghirdettek a rendezvény üzenetének és hangulatának átadása, megörökítése jegyében. A hagyományteremtő céllal meghirdetett, TE IS…? című alkotói pályázatokra 30-90 másodperces felvételeket, a rendezvény történetének elmúlt 12 évében készített fényképeket, és a rendezvény által inspirált emléktárgyakat várnak a szervezők.

A rendezvénysorozat médiapartnere az MTVA, amely három telephelyével is csatlakozott a programkínálathoz. Doncsev András, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének vezetője elmondta, hogy a Kunigunda útján lévő Látogatóközpontban egyebek közt a jelmez- és kelléktárat, valamint a TV Maci háló- és fürdőszobáját nézhetik meg az érdeklődők. A Pollack Mihály téri Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyen interaktív kaland várja a látogatókat, míg a Naphegy téri MTI-székházban a hírkiadás kulisszatitkaiba pillanthatnak be a látogatók.

Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnökeként elmondta, hogy az NKA összesen több mint 17 millió forinttal támogatja a múzeumok éjszakáját. Több mint 60 vidéki helyszínen 12,2 millió forint támogatással valósulhat meg a program, míg a központi rendezvényt 5 millió forinttal támogatja az alap.

A rendezvény kiemelt támogatója az E.on Hungária Zrt., amelynek köszönhetően a Fővárosi Állat- és Növénykert Holnemvolt Parkjának Elvarázsolt Kastélya különleges fényfestét kap a Múzeumok éjszakáján. A programok népszerűsítésében a Magyar Turizmus Zrt. is közreműködik: a Múzeumok éjszakájára eső hosszú hétvégére a szálláshelyek kedvezményes csomagajánlatokkal várják a kulturális programok iránt érdeklődő turistákat.

A budapesti programokat egységes karszalagbelépővel látogathatják az érdeklődők. A karszalaggal rendelkezők továbbá a rendezvények ideje alatt igénybe vehetik a hat különböző útvonalon közlekedő BKK Múzeumbuszokat. A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít az ország bármely belföldi állomásáról Budapestre és a vidéki helyszínekre. A rendezvény részletes programja a www.muzej.hu weboldalon és mobil alkalmazáson érhető el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a fővárosban tizenharmadik, vidéken tizenegyedik alkalommal szervezi meg a rendezvényt. Tavaly rekordot jelentő mintegy 400 ezren voltak kíváncsiak a Múzeumok éjszakája programjaira. A rendezvény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Duna összeköt! Ezek a pazar nyári programok várnak Budapesten

  A Duna összeköt! Ezek a pazar nyári programok várnak Budapesten

   A főváros nyári, Dunához kapcsolódó kulturális és sportrendezvényeiről: a Szabihídról, Szabad Tér Színház és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad 80. évadjáról, a Dunapest Fesztiválról, valamint a Budapest Urban Games – városi sportok fesztiváljáról számoltak be a humán főpolgármester-helyettes mellett a projektgazdák ma a Bálna Budapestben megrendezett sajtótájékoztatón.

 • VIP-vendégeket keres a The Chainsmokers

  VIP-vendégeket keres a The Chainsmokers

  Magyar fiatalokért kampányol a Dj Duó a Balaton Soundon Szövegértési nehézséggel küzdő magyar gyerekek segítéséért kampányol a Balaton Sound támogatásával a Zamárdiban idén fellépő The Chainsmokers duó.

 • Újabb Hedonista Partyt tart Pásztor Anna

  Újabb Hedonista Partyt tart Pásztor Anna

  A Hedonista olyan exkluzív party-sorozat, amelyet Pásztor Anna, a népszerű és merész popdíva álmodott meg. A különleges hangulatú, minőségi produkciókkal teli, immár harmadik Hedonista Party központi témája az ízléses erotika területeinek bemutatása a művészet eszközeivel – minőségi és tartalmas szórakozás, amely a titkon bennünk lappangó vágyaknak a művészet eszközeivel teremt teret és elégít ki azokat.

 • A Brit Floyd újra Budapestre jön

  A Brit Floyd újra Budapestre jön

  A Brit Floyd három év után visszatér Magyarországra. Napjaink legnagyobb szabású Pink Floyd tribute showja november 20-án a Barba Negra Music Club színpadán lesz látható és hallható.