2017. december 17., vasárnap
Lázár, Olimpia

Egyéb XVI.kerület

Ökológiai bombák a Naplás-tóban

Rekordméretű hieroglifás teknős: 30 centis, 2, 8 kilós és 15 éves

Rekordméretű hieroglifás teknős: 30 centis, 2, 8 kilós és 15 éves

Rekordméretű “betolakodó” teknőst fogtak a mezőőrök a Naplás-tóban. A 2,8 kilós 30 centis díszpéldány egy floridai hieroglifás ékszerteknős.

Javában zajlik a Rákosmentei Mezei Őrszolgálat teknősmentő akciója, amelynek az a lényege, hogy csapdákkal befogják azokat az ékszerteknősöket, amelyeket gazdájuk szabadon engedett, és sikeresen átteleltek, vagyis félő, hogy kiszorítják az őshonos mocsári teknősöket természetes élőhelyükről.


A befogott hüllők amellett, hogy hatalmasra nőttek, meglepően gyorsan haladnak a szárazföldön. A legutóbb kifogott két nagy példány közül az egyik egy 25 centis, vörös fülű ékszerteknős, a másik egy 2,8 kilós, 30 centis hieroglifás teknős, amelyről úgy saccolják, 15 éves lehet. Az akció során nem csak hobbiállatok, de mocsári teknősök is a hálóba akadnak, melyeket természetesen visszadobnak. A befogott, nem őshonos páncélosokat a Budapesti Állatkertbe viszik, tudományos kutatás céljából. A felnőtt, szabadon engedett ékszerteknősök jól bírják a hazai időjárást, alkalmazkodnak a téli hideghez is. Párosodnak, és tojásokat is raknak. Egyelőre a szakemberek szerint a viszonylag meleg körülményeket igényelő fiatal állatok nem bírják a mínuszokat, de minden egyes újabb populáció alkalmazkodik a körülményekhez. Ha létrejön egy stabil, szaporodóképes állomány, elképzelhető, hogy a mocsári teknőst teljesen a háttérbe szorítaná.

l.Az Észak-Amerikában őshonos vörösfülű ékszerteknős kicsinek nagyon aranyos, apró és színes, de elég gyorsan és elég nagyra, akár 15-30 centisre is megnő. A felnőtt példányok már kevésbé színesek, nem olyan kellemes a látványuk, ráadásul  nem könnyű lakásban tartani őket. Nagy férőhelyre van szükségük és gyorsan összekoszolják a vizet. Ezért válnak gazdáik számára teherré, és mivel a kereskedésekben nem veszik vissza őket, sokan egyszerűbbnek látják elengedni a szabadban. Az Európai Közösségek országaiban egyébként lassan 10 éve rendelet tiltja a vörösfülű ékszerteknős behozatalát, vagyis hazánkban is tilos kereskedni vele. A rendelet úgy fogalmaz, hogy a vörösfülű ékszerteknős ökológiai fenyegetést jelent az őshonos vadon élő állat- és növényfajra. A tilalom ellenére azonban még mindig vannak, akik tartják vagy tenyésztik az állatokat.


 

(Rákosmentei Mezei Őrszolgálat)

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.