EUR: 317,68 Ft
CHF: 270,28 Ft
2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Belföld

Óratekerők figyelem: rázósabb lesz buherálni

Már a nyáron használhatják majd az ügyfelek az online kilométeróra-állás adatbázisát – közölte a Lokál megkeresésére a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH). Az erre vonatkozó fejlesztések a következő hónapokban lezárulnak, a gépjárműadatok így hamarosan az interneten keresztül is lekérdezhetővé válnak.

Az erre létrehozott webes felület a KEKKH honlapjáról érhető majd el, az ígéretek szerint telefonon és tableten egyaránt. A hivatal arról is tájékoztatta lapunkat, hogy a szolgáltatás később más csatornákon is megjelenik, az erre vonatkozó tervek azonban még korai szakaszban vannak.
tekerés

Nekimegy az internet az óra visszaállításnak

A 2012. januárja óta futó adatbázis a KEKKH megállapításában szinte majdnem minden, itthon nyilvántartott jármű esetében rendelkezik információval a kilométeróra-állásokról. (Ezek rögzítése egyébként két módon történhet: vagy átíráskor, vagy az időszakos műszaki vizsgák alkalmával.) Ezért is meglepő, hogy a hivatal saját regisztrációjában idén mindössze hat darab ilyen igénylést regisztrált, holott a Nemzeti Közlekedési Hatóság gyűjtése szerint évente néhány száz gépjármű fennakad a kilométeróra-állások összevetésekor. Ugyanakkor az is tény, hogy az erre vonatkozó adatszolgáltatásra az okmányirodák és a kormányablakok is jogosultak, vagyis a lekérdezések gyakorisága azért sűrűbb lehet.
Arra a kérdésre, hogy miért indokolt az elektronikus adatelérés megteremtése, a KEKKH úgy reagált, hogy kiemelt feladat a szolgáltatások egyszerűbbé tétele. A folyamat egyik mérföldköve az online gépjárműadat-adatbázis, amelyet az ügyfelek az ország egész területén, a nap 24 órájában elérhetnek majd.

Kapcsolódó Cikkek

 • Saci néni lett az év tanára

  Saci néni lett az év tanára

  Interjút adott a Lokálnak az a budapesti pedagógus, aki a minap egy anyaországi és két külhoni kollégájával együtt kapta meg az Év tanára 2018 címet. A díjazottak személyére pedagógusszervezetek és diákközösségek egyaránt tehettek javaslatot.

 • Ma szétszakadhat a Jobbik

  Ma szétszakadhat a Jobbik

  Ma jár le az a határidő, amit magának szabott a Jobbik elnöki pozíciójáért induló harcban alulmaradt Toroczkai László. Ásotthalom polgármestere arról dönt, hogy a párt tagja marad-e, vagy a mögötte állókkal más úton indul el.

 • Dübörög a lombikturizmus

  Dübörög a lombikturizmus

  Egyre több külföldi látogat hazánkba, hogy részt vegyen a magyarországi lombikprogramban. Beszámolóikból kiderül, hogy a hazai egészségügyet érő kritikák ellenére a magyarországi meddőségi kezelések, beültetések elvégzésének színvonala  kiemelkedő a közép-európai térségben.

 • Orbán: Mi vagyunk Európa jövője

  Orbán: Mi vagyunk Európa jövője

  “Az Európai Unió leggyorsabban fejlődő régióját Közép-Európa országai adják. 1990-ben még Európa volt a mi jövőnk, ma pedig mi vagyunk Európa jövője” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Parlamentben, a negyedik Orbán-kormány minisztereinek eskütétele előtt.