2018. május 25., péntek
Orbán

Program

Rekordévadot zárt a Katona József Színház

Rekord nézőszámmal zárta idei évadát a budapesti Katona József Színház, ahol a 2015/2016-os évadban tizenegy bemutatót terveznek.

Három játszóhelyen összesen 737 előadást tartottak, ami 25-tel több a tavalyinál. Az előadások számán túl a nézőszám is jelentősen – 10 ezerrel – nőtt, ami 11 százalékos jegyárbevétel növekedést is eredményezett. A Katona produkcióira idén csaknem 115 ezer ember volt kíváncsi. Az évadban legtöbbször, 181-szer Takátsy Péter állt színpadon, Keresztes Tamás 171, Rezes Judit pedig 168 előadásban szerepelt – közölte a teátrum hétfőn az MTI-vel.

A következő műsorterv összeállításakor a nagy klasszikusok életben tartása mellett változatlanul meghatározó szempont volt az aktuális társadalmi és szociális folyamatokra való reflektálás – idézte a közlemény Máté Gábor igazgató évadzáró ülésen elhangzott szavait.


Októberben a nagyszínpadon Borbély Szilárd Az olaszliszkai című kortárs “sorstalandrámáját” Máté Gábor, a teátrum direktora viszi színre. Ezzel párhuzamosan Székely Kriszta a Kamrában Simon Stephens Harper Regan című darabját rendezi. Ugyanezen a játszóhelyen október 16-án – a betegség miatt új időpontra kitűzött – Oszlopos Simeon bemutatója lesz Gothár Péter rendezésében, Sarkadi Imre drámájából június 26-án előbemutatót is tartanak.

A színház 2015 decemberében két premierrel zárja a naptári évet: a nagyszínpadon Anton Pavlovics Csehov Sirályát Ascher Tamás állítja színpadra, a Kamrában pedig a fiatal orosz drámaíró, Ivan Viripajev Részegek című művét láthatják az érdeklődők Gothár Péter rendezésében.


Ménes Attila Bihari című életrajzi ügynök-drámáját február végén mutatják be Máté Gábor rendezésében a Sufniban, március második felében Giacomo Puccini A köpeny című operájának átdolgozott változatát viszik színre a nagyszínpadon. A zenét Darvas Benedek, a szöveget pedig a darab rendezője, Pintér Béla írja át. Szintén márciusban Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékát Kovács D. Dániel rendezi a Kamrában. Május végén Voltaire Candide-ját tekintheti meg a közönség Spiró György adaptációjában, Zsámbéki Gábor rendezésében a nagyszínpadon. Ezzel párhuzamosan a Kamrában Gotthold Ephraim Lessing Emilia Galotti című drámáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tavaly végző Fehér Balázs Benő állítja színpadra.

A következő évad utolsó bemutatója egy operabeavató előadás lesz június 15-én: Wolfgang Amadeus Mozart Cosi fan tutte című operáját Göttinger Pál rendezi a Kamrában.

Ősztől Mészáros Blanka színésznő és Székely Kriszta rendező csatlakozik a társulathoz, mindketten idén végeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Duna összeköt! Ezek a pazar nyári programok várnak Budapesten

  A Duna összeköt! Ezek a pazar nyári programok várnak Budapesten

   A főváros nyári, Dunához kapcsolódó kulturális és sportrendezvényeiről: a Szabihídról, Szabad Tér Színház és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad 80. évadjáról, a Dunapest Fesztiválról, valamint a Budapest Urban Games – városi sportok fesztiváljáról számoltak be a humán főpolgármester-helyettes mellett a projektgazdák ma a Bálna Budapestben megrendezett sajtótájékoztatón.

 • VIP-vendégeket keres a The Chainsmokers

  VIP-vendégeket keres a The Chainsmokers

  Magyar fiatalokért kampányol a Dj Duó a Balaton Soundon Szövegértési nehézséggel küzdő magyar gyerekek segítéséért kampányol a Balaton Sound támogatásával a Zamárdiban idén fellépő The Chainsmokers duó.

 • Újabb Hedonista Partyt tart Pásztor Anna

  Újabb Hedonista Partyt tart Pásztor Anna

  A Hedonista olyan exkluzív party-sorozat, amelyet Pásztor Anna, a népszerű és merész popdíva álmodott meg. A különleges hangulatú, minőségi produkciókkal teli, immár harmadik Hedonista Party központi témája az ízléses erotika területeinek bemutatása a művészet eszközeivel – minőségi és tartalmas szórakozás, amely a titkon bennünk lappangó vágyaknak a művészet eszközeivel teremt teret és elégít ki azokat.

 • A Brit Floyd újra Budapestre jön

  A Brit Floyd újra Budapestre jön

  A Brit Floyd három év után visszatér Magyarországra. Napjaink legnagyobb szabású Pink Floyd tribute showja november 20-án a Barba Negra Music Club színpadán lesz látható és hallható.