EUR: 308,27 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 23., vasárnap
Gyöngyi

Program

Rekordévadot zárt a Katona József Színház

Budapest, 2015. január 15.
Fullajtár Andrea (k) Kurázsi mama, Dankó István (b) Stüsszi, a kisebbik fia és Mészáros Béla (j) Eilif, a nagyobbik fia szerepében Bertolt Brecht Kurázsi mama és gyermekei című drámájának fotóspróbáján a Katona József Színházban, Budapesten 2015. január 15-én. A darabot Zsámbéki Gábor rendezésében január 17-én mutatják be.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Rekord nézőszámmal zárta idei évadát a budapesti Katona József Színház, ahol a 2015/2016-os évadban tizenegy bemutatót terveznek.

Három játszóhelyen összesen 737 előadást tartottak, ami 25-tel több a tavalyinál. Az előadások számán túl a nézőszám is jelentősen – 10 ezerrel – nőtt, ami 11 százalékos jegyárbevétel növekedést is eredményezett. A Katona produkcióira idén csaknem 115 ezer ember volt kíváncsi. Az évadban legtöbbször, 181-szer Takátsy Péter állt színpadon, Keresztes Tamás 171, Rezes Judit pedig 168 előadásban szerepelt – közölte a teátrum hétfőn az MTI-vel.

A következő műsorterv összeállításakor a nagy klasszikusok életben tartása mellett változatlanul meghatározó szempont volt az aktuális társadalmi és szociális folyamatokra való reflektálás – idézte a közlemény Máté Gábor igazgató évadzáró ülésen elhangzott szavait.

Októberben a nagyszínpadon Borbély Szilárd Az olaszliszkai című kortárs “sorstalandrámáját” Máté Gábor, a teátrum direktora viszi színre. Ezzel párhuzamosan Székely Kriszta a Kamrában Simon Stephens Harper Regan című darabját rendezi. Ugyanezen a játszóhelyen október 16-án – a betegség miatt új időpontra kitűzött – Oszlopos Simeon bemutatója lesz Gothár Péter rendezésében, Sarkadi Imre drámájából június 26-án előbemutatót is tartanak.

A színház 2015 decemberében két premierrel zárja a naptári évet: a nagyszínpadon Anton Pavlovics Csehov Sirályát Ascher Tamás állítja színpadra, a Kamrában pedig a fiatal orosz drámaíró, Ivan Viripajev Részegek című művét láthatják az érdeklődők Gothár Péter rendezésében.

Ménes Attila Bihari című életrajzi ügynök-drámáját február végén mutatják be Máté Gábor rendezésében a Sufniban, március második felében Giacomo Puccini A köpeny című operájának átdolgozott változatát viszik színre a nagyszínpadon. A zenét Darvas Benedek, a szöveget pedig a darab rendezője, Pintér Béla írja át. Szintén márciusban Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékát Kovács D. Dániel rendezi a Kamrában. Május végén Voltaire Candide-ját tekintheti meg a közönség Spiró György adaptációjában, Zsámbéki Gábor rendezésében a nagyszínpadon. Ezzel párhuzamosan a Kamrában Gotthold Ephraim Lessing Emilia Galotti című drámáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tavaly végző Fehér Balázs Benő állítja színpadra.

A következő évad utolsó bemutatója egy operabeavató előadás lesz június 15-én: Wolfgang Amadeus Mozart Cosi fan tutte című operáját Göttinger Pál rendezi a Kamrában.

Ősztől Mészáros Blanka színésznő és Székely Kriszta rendező csatlakozik a társulathoz, mindketten idén végeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Kapcsolódó Cikkek

  • Koncertbarát igazgató

    Flaisz Gergő 2015 nyarán vette át a Keresztúri Dezső VMK és mellette számos művelődési központ, mint például a Városi Hangverseny Terem, ahogy Zegen ismerik, a Zsinagóga, az Apáczai, szóval összesen hat helyszín, intézmény vezetését Zalaegerszegen.

  • Hétvégén startol a Hacktivity

    Hétvégén startol a Hacktivity

    Összesen 27 előadás és hét workshoptéma várja a résztvevőket, de lesz hardverhackelés és lockpicking is az október 21–22-én 13.