2018. május 28., hétfő
Emil, Csanád

Budapest XXII.kerület

Sör helyett kiállítás készül a Haggenmacher udvarban

Több kisebb serfőzde létesítése után Promontoron Frohner János bécsi szállodás a promontori Borhegy (Weinberg) lábánál serfőzde építésébe kezdett 1866-ban. A tőkehiány miatt félbemaradt építkezést Frohner eladta.

– Az új vevő Haggenmacher Henrik 1873-ra befejezte a telep műszaki felszerelését és 44 fővel megkezdte a sörgyártást. 1886-ban két új gőzkazán beállításával a termelés jelentősen megugrott. 1901-ben az ifj. Haggenmacher Henrik cég társas vállalkozássá alakult. A társtulajdonos Haggenmacher Oszkár. A magyarországi tőkekoncentráció hatására 1907-ben részvénytársasággá alakult a vállalkozás Haggenmacher Kőbányai és Budafoki Sörgyárak Rt. néven. Ekkor bővítették utoljára a budafoki gyár területét, amely így már meghaladta az 50 ezer négyzetmétert. A pincék hossza több, mint 4 kilométer volt, és közel ötszázan dolgoztak a budafoki részlegben. Évi termelése közel 230 ezer hektoliter sör volt – tudtuk meg Garbóci László helytörténésztől. 1923-ban újabb tőkekoncentráció történt, és a Haggenmacher Rt. beolvadt a Dréher Söripari Rt.-be. A gazdasági világválság hatására 1933-ban az így megalakult részvénytársaság a Polgári Serfőzde és a Dréher Rt. konszernbe tömörült. A fúzió nem sikerült. 1934-ben a Serfőzde Rt.-t megszüntették, a Kőbányai Haggenmacher Sörgyárban textilgyárat rendeztek be, a budafoki üzemben 1935-ben pedig leállították a termelést.


– A serfőző berendezéseket leszerelték, ezzel Promontor-Budafokon 219 év után megszűnt a sörgyártás. A gyár területét 1948-ban államosították, és 1950-ben Budafok Fővároshoz való csatolásával a már csak 34 ezer 817 négyzetméter területű ingatlan a fővároshoz került. A sörgyártás újbóli beindítása fel sem merült – elevenítette fel a történteket Garbóci László.

Az erősen leromlott állapotú gyártelep egy részét, illetve az ott található épületeket 2004-ben vásárolta meg a Haggenmacher Udvar Kft., és kezdett hozzá a gyártelep rehabilitációjához, az épületek fokozatos felújításához. Az egyik főépület átalakításával létrejött az Art Quarter Budapest (AQB) névre keresztelt nemzetközi kortárs művészeti központ, amely művész-találkozóknak, színházi estnek, koncertnek, kiállításnak adott otthont.


Hagg Budafok fortepan

Haggenmacher ma

Haggenmacher Sörgyár

Garbóci László helytörténész

Garbóci László helytörténész

Kapcsolódó Cikkek