2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Életmód

Szatyrot cipel és szendvicsen él a magyar turista

Messziről ki lehet szúrni honfitársainkat

Messziről ki lehet szúrni honfitársainkatA magyarok több mint fele gondolja úgy, hogy ránézésre felismeri honfitársait egy külföldi, turistáktól nyüzsgő nyaralóhelyen – derült ki a Szállás.hu felméréséből, amelynek során több mint 1300 embert kérdeztek meg. Az általános vélekedés szerint a viselkedésünkkel tűnünk ki leginkább a tömegből.

A leggyakoribb vélemény szerint a magyarok hangosan, harsányan beszélnek – általában épp az anyanyelvükön –, így nem nehéz megállapítani, melyik nemzetiséghez tartoznak. – Az elhangzottakat azonban néha külföldön dolgozó honfitársaink vagy magyarul értő külföldiek is meghallják, ami olykor kínos szituációkat eredményez. A megkérdezettek harmadával fordult már elő ilyen – mondta a felmérést végző cég ügyvezetője, Dorcsinecz József. – Előfordult, hogy valaki az eldörmögött káromkodásra hasonlóan ékes magyarsággal megfogalmazott választ kapott.

A magyaroknak a külföldi nyaralással kapcsolatban egyértelműen a nyelvtudás hiánya okozza a legtöbb gondot. A portál kérdéseire adott válaszok szerint előfordult, hogy valaki egy idegen országban kenyér helyett óvszert kapott, más meg bennragadt egy áruházban, mert nem értette a közeledő zárórára figyelmeztető hangosbemondót.


A megkérdezettek szerint a magyarok az étkezési szokásaikkal is kitűnnek a turisták tömegéből: hűtőtáskával indulunk a tengerpartra,  szendviccsel a táskában megyünk várost nézni. A felmérésben megkérdezett emberek háromnegyede látott már külföldön magyar turistát rántott húsos zsemlét enni. Az öltözködésünk már kevésbé utal a származásunkra, bár a válaszadók kétharmada egyértelműen a kényelmet helyezi a divat elé külföldi útján. – A legkirívóbb öltözéknek a megkérdezettek szerint a zoknival együtt viselt szandál számít, illetve sok magyarra jellemző, hogy nejlonszatyrot cipel az egész nyaralás alatt– magyarázta Dorcsinecz József. A külföldön szokatlan kiegészítők között még az övtáskát és a nyakba akasztható műanyag pénztárcát említették sokan.

A magyar turistákra a válaszadók szerint az is jellemző, hogy nem tartják be az írott és íratlan helyi szabályokat. Gyakori az „ügyeskedés”: olyan helyen is alkudni próbálunk, ahol ez nem szokás, vagy éppen marokszám visszük az ingyen felkínált cukorkát, piperecikket.


Kapcsolódó Cikkek