EUR: 309,28 Ft
CHF: 285,15 Ft
2016. október 28., péntek
Simon, Szimonetta

Sport

Tízezreket várnak a Kékszalagra

Balatonfüred, 2014. július 10.
A 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásverseny rajtja Balatonfüreden 2014. július 10-én. A versenyen 522 hajó vesz részt.
MTI Fotó: Turcsi Gábor

A szervezők szerint több tízezer látogatót vonzanak Balatonfüredre a 47. Kékszalag Árkád Nagydíj és eseményei, melyek között idén először rendezik meg az Ultra Cup gyorsasági versenyt.

“Városunk adottságainak és vendégszerető polgárainak köszönhetően egyre több látványos országos és nemzetközi rangú sport- és kulturális eseménynek ad otthont, s külön öröm számunkra, hogy ezek sorában tudhatjuk Európa legnépesebb és leghosszabb távú tókerülő vitorlásversenyét is” – mondta a hétfői balatonfüredi sajtótájékoztatón Bóka István polgármester.

A Kékszalaghoz kapcsolódóan Balatonfüred és a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) számos programmal várja a látogatókat. Ezek sorából kiemelkedik az Audi Ultra Cup sebességi verseny, amelyet első ízben rendeznek meg jövő pénteken. A rövid pályán rendezett, látványos regattán a Kékszalag leggyorsabb hajói versenyeznek közvetlenül a balatonfüredi Tagore sétány előtt, így mindenki megcsodálhatja majd őket.

A nézők számára látványos bemutatónak ígérkezik az éjszakai vitorlásverseny, amelyen a magyar vitorlássport legjobbjai mérik össze tudásukat néhány méterre a nézőktől, egy reflektorokkal megvilágított pályán. Napközben a vitorlásiskolák is bemutatkoznak, és a sétány mentén vitorlás hajómodellek versenyét is meg lehet majd tekinteni.

A Kékszalag éjszakáján este tíz óráig nyitva lesznek a múzeumok, s aki kék ruhában megy, az még ajándékokra is számíthat. A verseny ideje alatt a városban nemzetközi gitárfesztivált tartanak, s a szomjazókat a VinCe Balaton borfesztiválra is várják, amelyhez ingyenes koncertek is csatlakoznak. Az események sorát a szombat esti díjkiosztó és egy utcabál zárja majd.

A szervezők mintegy hatszáz hajót várnak a tavaly óta nyílt Kékszalagra, ami azt jelenti, hogy nagyjából háromezer vitorlázó teszi majd meg a légvonalban 150-160 kilométeres távot.

“A Kékszalag a magyar vitorlázás legnagyobb ünnepe, amelyen a hagyományok és a legmodernebb technológia harmóniában élnek együtt – mondta köszöntőjében Kollár Lajos, a rendező MVSZ elnöke. – Miközben tradíció, hogy a versenyt 1934-es első kiírása óta mindig a holdtöltéhez legközelebb eső júliusi héten tartják, addig a legmodernebb technológiát a karbonszálas erősítésű anyagból készült, helyenként akár harminc csomós (közel 60 kilométer/óra) sebességre is képes vitorlások képviselik.”

A verseny előtti hétvége szombatján, azaz most szombaton kerül sor a “bemelegítő” regattának is tekinthető GeneralCom Fehér Szalag – Classic Round versenyre, amelyet a legesélyesebb csapatok hajóik beállítására, sebességük felmérésére fognak használni. Az Izsák Szabolcs emlékére 18. alkalommal sorra kerülő regattán külön versenyt futnak a Balaton legpatinásabb, klasszikus vitorlásai: köztük a több mint ötven éven át a tókerülés időrekordját tartó Nemere II., a Balaton legidősebb, több mint száz éves hajója, a Kishamis és a legtöbb Kékszalagot nyert Tramontana.

Vasárnap a Kékszalagot megelőző utolsó felkészülési versenyként rendezik meg a hagyományos Horváth Boldizsár emlékverseny – Groupama-Garancia Nagydíjat.

A Kékszalaghoz kapcsolódó rendezvények sorában a hétvégi versenyeket a Kékpántlika ifjúsági verseny követi majd, jövő szerdán. Ezzel egy időben a keleti medencében rendezik meg a 2szalag nevű versenyt azon kéttestű hajók (katamaránok) számára, amelyek méretük miatt nem indulhatnak a Kékszalagon.

A Kékszalag rajtja jövő csütörtökön 9 órakor lesz, amikor a Balatonfüred és Zamárdi közötti mintegy hét kilométeres rajtvonalon sorakoznak majd fel a résztvevők. A jelenlegi abszolút időrekordot a Fifty-fifty nevű kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely tavaly 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a Balatonfüred-Balatonkenese-Keszthely-Balatonfüred távot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Mészöly Géza: Ha kikapunk, akkor is tapsolnak

  Mészöly Géza: Ha kikapunk, akkor is tapsolnak

  Mészöly Géza felől akár most véget érhetne az NB I-es labdarúgó-bajnokság. Nem csoda, hiszen csapata, a Haladás jelenleg a negyedik helyen áll, az FTC és a Videoton sincs elérhetetlen messzeségben tőlük.

 • Sittes focisták

  Sittes focisták

  A labdarúgók élete nem csak a pénzről és a csillogásról szól, több focistával is előfordult, hogy börtönben kötött ki.

 • Dárdaiék jól kifogták a Dortmunddal

  Dárdaiék jól kifogták a Dortmunddal

  Pechje van a Dárdai Pál által irányított Herthának. A berlini gárda a Német Kupa sorsolása után a mezőny egyik legjobb csapatával, a Borussia Dortmunddal találkozik a nyolcaddöntőben.

 • Fallal kerítené el a Forma–1-es pályákat Ecclestone

  Fallal kerítené el a Forma–1-es pályákat Ecclestone

  Bernie Ecclestone, a Forma–1 milliárdos főnöke újabb hajmeresztő ötlettel állt elő: 40 centiméteres falat húzatna fel a pályák mentén, hogy visszaszorítsa azt a tendenciát, miszerint a pilóták folyton kiszélesítik a pályát.