EUR: 309,15 Ft
CHF: 285,42 Ft
2016. október 28., péntek
Simon, Szimonetta

Életmód

Van új a hab alatt

München, 2014. szeptember 22. A kígyóasszony becenevű manöken, Manuella népszerűsíti a sört a 181. müncheni sörfesztiválon, az Oktoberfesten Münchenben 2014. szeptember 22-én. A világ legnagyobb sörünnepét szeptember 20. és október 5. között rendezik a bajor városban. (MTI/EPA/Federico Gambarini)Lassan már többen főzik, mint isszák – mi az? Persze, hogy a magyar kézműves sör. De vajon miért olyan menő dolog a sörrel kísérletezni? Sörbloggerek válaszolnak.

 

̵̶  Világszerte menő a sörfőzés, a sörkultúra gyors terjedése pedig az internetnek köszönhető – véli Vásárhelyi István, a Sörbúvár című sikeres blog szerkesztője-szerzője.

Hogy a sörforradalom hány hívet szerzett magának Magyarországon, jól mutatta a június első hétvégéjén már kilencedik alkalommal megrendezett Főzdefeszt, a hazai kézműves sörök legnagyobb seregszemléje, mint ahogy az is, hogy egyre szaporodik az ilyen termékeket kínáló üzletek és sörözők száma is. Nem beszélve a főzdékről, amelyekből jószerivel már minden sarkon akad egy.

̶  A kísérletezőkedvet növeli, hogy egy főzőszett olcsón beszerezhető, 2012. január 1. óta pedig évi 1009 literig adómentesen főzhet bárki. Persze a profi sörfőzéshez igazi tudás kell, és aki jó, az csodákra képes. A Kelem Ottó által alapított OK Brewery termékeit említeném elsősorban, a Fusion Cidert és a Zero Hopsot – sorolta Vásárhelyi István.

Sörfőzde és Street Food fesztivál, sör étel gasztro (Fotó: Máté Krisztián)

Szimpatikus jelenségnek tartja a kézművessör-forradalmat Huszár Orsolya is, aki irodalmi hangvételű Csipke és Fazék című blogján osztja meg gondolatait olvasóival.

̶  Maga a sör négy alapvető alkotóeleme is számtalan variációra ad lehetőséget, az újabb főzdék pedig újabb adalékanyagokkal kísérleteznek. Egy nagyszerű dolog. Nyilván vannak rövid időre szóló újítások és maradandó sikerek is – állapította meg.

A finom humoráról is ismert női sörblogger szerint a sör a vidámság képzetét kelti az emberben.

– Én tizennyolc évesen, Prágában ittam először sört. Ráadásul a rendszerváltás pillanataiban. Úgyhogy azóta nekem a sör a vidámságot és a szabadságot jelenti – árulta el.  ̶  Valószínűleg ezt érzik azok is, akik kísérletezésbe fognak.

Orgovány, 2011. június 17. Rádi Zoltán sörfőző világos sört főz a Jäger Sörfőzde - Akpedo Kft. üzemében Orgoványon. A cég 1992 óta foglalkozik kisüzemi sörfőzéssel, működésük óta többször korszerűsítették az üzemet, de a kis árrés miatt a fennmaradásért küzdenek. A Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezte kis sörfőzdék jövedéki adójának mérséklését és hamarosan kidolgozza a megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sörökre vonatkozó élelmiszerkönyvi irányelveket is. A tárca szerint a látványfőzde felvehetné a versenyt a borospincékkel és a turistákat is vonzaná. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Bacillust a sörbe!

Újra divat a savanyú sör (sour ale). A sörfőzés klasszikus korában a nem steril környezetben vadélesztők is keveredtek a cefrébe, ami savanykássá tette a kész italt. Manapság kísérletező kedvű főzőmesterek felelevenítik ezt a hagyományt, mégpedig lactobacillus, brettanomyces vagy pediococcus hozzáadásával.

Iszik és vezet

A kézműves sörök rajongóinak ma már a volán mögött sem kell lemondaniuk a minőségi termékekről. A kiváló ízeiről ismert csepeli Rizmajer Sörház elkészített az első hazai alkoholmentes kézműves sört.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szépüljünk otthon készült kencékkel

  Szépüljünk otthon készült kencékkel

  A boltokban kapható ránctalanító krémek, sminklemosók és arcápolók gyakran sokba kerülnek, ráadásul nem feltétlenül csak természetes anyagokból készülnek.

 • Hoppá! Íme 5 jel, hogy szerető vagy

  Hoppá! Íme 5 jel, hogy szerető vagy

  Végre bekopogtatott az álomférfi, aki kedves, intelligens és még hagy időt a barátokra is. Aztán feltűnik, hogy még többet i, mint amennyire szükség lenne.

 • Így készíts vibrátort otthon!

  Így készíts vibrátort otthon!

  Messze van a párod, de nem tudsz szabadulni a vágytól? Azonban számodra nem elég, hogy elővedd valamelyik játékszeredet, mert te pontosan az ő méretét, formáját kívánod?

 • Színes, préselt és finom

  Színes, préselt és finom

  A Nádor utcában egy aprócska, de nagyon is stílusos kis dzsúszbárban többek között fodros kelből, spenótból, római salátából is készül vitaminos ital, és bár első hallásra bizarr az összeállítás, az íze nagyon finom.