EUR: 317,96 Ft
CHF: 271,87 Ft
2018. május 22., kedd
Júlia, Rita

Program I.kerület

Vári Csontváry

Csontváry1

Gulyás Gábor (balról) és Gyutai Csaba

A Magányos cédrus, a Mária kútja Názáretben, a Sétakocsikázás újholdnál Athénban, a Római híd Mosztárban, illetve az Önarckép című festmény is látható lesz a Csontváry Kosztka Tivadar alkotásaiból július 5-én nyíló kiállításon az egykori Honvéd Főparancsnokság épületében. A Budai Várban az utóbbi évtizedek legteljesebb Csontváry kiállításán a művész Pécsett, illetve az ország más múzeumaiban őrzött festményei mellett magángyűjtemények képei is megcsodálhatja a közönség. A várhatóan az év végéig látogatható, A magányos cédrus – Csontváry géniusza című életmű-kiállítást a Várgondnokság Nonprofit Kft. szervezi.

– Kell, hogy az embernek megadassék a képesség a szép felismerésére, a gyönyörűségre – idézte a kiállítás sajtótájékoztatóján Csontváry Kosztka Tivadar gondolatait Gyutai Csaba, a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.


Csontváry képeit 17 teremben és 2 szinten tekinthetik meg az érdeklődők, amelyhez mintegy 1200 négyzetméternyi vendégfal is társul. A kiállítás Mai cédrusok címmel egy kortárs kamaratárlattal is kiegészül, amelyben Bukta Imre, Csurka Eszter, Lugossy László, Galambos Áron, Keserü Ilona, Kis Róka Szabolcs és Szűcs Attila munkái szerepelnek. A december 31-ig látogatható tárlat fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Kapcsolódó Cikkek

  • Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

    Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren

    Már-már elfeledett hagyományokat, a Dél-Alföldhöz kapcsolódó szép népszokásokat elevenítenek föl pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban, hétfőn délután az is kiderül, ki nyeri el a pünkösdi király címet – tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

  • Múzeumok és galériák éjszakája szombaton Füleken

    Múzeumok és galériák éjszakája szombaton Füleken

    A második világháború füleki eseményeit, a gésák és a szamurájok mindennapi életét is megismerhetik a látogatók a Múzeumok és galériák éjszakáján a szlovákiai Füleken szombaton; ezen a napon új díszkaput kap a vár, és megnyitják a légoltalmi óvóhelyeket is – erről sajtóközleményben tájékoztatta az MTI-t a Füleki Vármúzeum.