EUR: 319,66 Ft
CHF: 277,06 Ft
2018. május 27., vasárnap
Hella

Életmód

Veszélyes a túl szűk farmer

Idegelzáródást, izomsérülést okozott a túl szűk farmer egy ausztrál nőnél, aki emiatt kórházi kezelésre is szorult. Az orvosok a túl feszes ruhadarab viselésének veszélyeire figyelmeztetnek.

A 35 éves nő négy napot töltött kórházban, miután segített költözni egy ismerősének és hosszú időt töltött pakolás közben guggolva. Érezte ugyan, hogy a szűk farmer egyre jobban feszül rajta, lábai zsibbadni is kezdtek, de nem nagyon foglalkozott a tünetekkel. Amikor azonban este pihenésként sétára indult a parkban, elesett, és képtelen volt újra lábra állni. Órákba telt, míg sikerült elkúsznia az út szélére, ahol taxit fogott és kórházba ment.

“Meg voltunk lepve, hogy a páciens ilyen súlyos ideg- és izomsérüléseket szenvedett” – mondta Thomas Kimber, az ausztrál Royal Adelaide Hospital munkatársa. Az orvos kollégáival a Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry című lap online kiadásában mutatta be az esetet.


Kimber elmondása szerint azt eddig is tudták, hogy a szűk farmer idegkárosodást okozhat az ágyékban, de az alsó lábszárban előidézett problémákról és súlyos idegsérülésekről eddig nem volt információ. Úgy véli, a guggolás összenyomta az idegeket az alsó lábszárban, csökkentve a lábikra vérellátását, a feszes ruhadarab pedig csak rosszabbá tette a helyzetet.

A nő erősen megduzzadt lábairól levágták a nadrágot, majd négy napig kezelték a kórházban. A lábikra izmának sérülése miatt vérében a normálisnál több protein szabadult fel, ami az orvosok szerint vesékben is károsodásokat okozhatott.


“Úgy gondolom, a farmeranyag rugalmatlansága volt az egyik fő ok” – fejtette ki Kimber, hozzátéve, hogy a rugalmas nadrágok nem jelentenek ilyen veszélyt, mert nem szorítják össze az izmokat és az idegeket.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek